Air France-KLM stáhla nabídku na převzetí Alitalie, té teď hrozí bankrot

Řím - Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM stáhla nabídku na převzetí problematického italského dopravce Alitalia. Vedení společnosti svůj krok oficiálně oznámilo s odůvodněním, že italské polostátní aerolinie nesplnily podmínky plynoucí z předchozích smluvních ujednání.

Původní dohody, které obě společnosti uzavřely, nyní podle zprávy Air France-KLM pozbývají platnosti. Důvodem je především přetrvávající nesouhlas odborů a postoj nové italské vlády, která vlastní 49,9 procenta akcií upadající firmy.

Vedení Alitalie, kterému se nepodařilo vymanit společnost z pětileté ztráty, přijalo nabídku na koupi ze strany francouzsko-nizozemského přepravce v polovině března. Transakci, která se měla uskutečnit výměnou akcií v hodnotě bezmála 140 milionů eur, však odmítly odbory. Obávaly se totiž rušení pracovních míst zejména v divizi služeb AZ Servizi. Problematický byl rovněž přístup italské vlády. Kabinet Romana Prodiho sice transakci schválil, vítěz nedávných parlamentních voleb Silvio Berlusconi, který Prodiho v premiérském křesle vystřídá, však nabídku odmítl.

Air France-KLM odešla od jednacího stolu začátkem dubna. Podle agentury AP je nepravděpodobné, že by se společnost ještě v budoucnu chtěla k nepodařenému obchodu vracet. Alitalii teď hrozí, že jí dojdou peníze na provoz, a zbankrotuje.