Německo bude blokovat svůj pracovní trh pro „nové Evropany“ až do roku 2011

Berlín - Německá vláda se rozhodla prodloužit o dva roky omezení přístupu pracovníků z nových členských zemí Evropské unie na svůj trh. Informovalo o tom dnešní vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odvoláním na člena předsednictva Karla-Josefa Laumanna z Křesťanskodemokratické strany (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Němci tak patrně příští rok neupustí od přechodných ustanovení o ochraně svého pracovního trhu a budou je uplatňovat až do nejzazšího možného termínu, tedy do roku 2011. Podobný krok zvažuje také Rakousko.

„Prodloužení je rozhodnuté,“ řekl Laumann. Otevření pracovního trhu před rokem 2011 si nedokáže představit ani spolková kancléřka Merkelová. Sociálnědemokratický ministr práce Olaf Scholz se už také před časem vyslovil pro prodloužení současné regulace. Tím prý panuje v německé vládní koalici v této otázce shoda.

Velká koalice se shodla, že nejpozději na podzim rozhodne o zpřístupnění domácího pracovního trhu zemím, které přistoupily do Evropské unie v roce 2004. Už teď se ale zdá být o verdiktu jasno.

Strach z přílivu pracovní síly z Východu projevily především velké odvětvové odborové svazy, ale třeba i svaz zaměstnanců na částečný úvazek. Noví zaměstnanci by prý mohli erodovat současnou státem přidělovanou minimální mzdu. „Zákon o minimální mzdě je to hlavní, co musíme v souvislosti s otevřením hranic znovu důkladně prodiskutovat,“ nechal se slyšet Laumann. Člen týmu kancléřsky Merkelové ve svém projevu na konferenci v Kolíně nad Rýnem vyjádřil obavu především o sektor stavebnictví.

O zachování restrikcí vůči uchazečům z nových členských zemí EU uvažuje také Rakousku, a to i přesto, že tamní průmyslníky trápí chronický nedostatek kvalifikovaných pracovníků. „V rakouském průmyslu teď chybí asi 50 000 kvalifikovaných pracovníků,“ upřesnil předseda Svazu průmyslu Veit Sorger.

Ve dvou desítkách evropských zemí loni podle dostupných údajů pracovalo 76 tisíc občanů České republiky. Za poslední dva roky se tak jejich počet víc než zdvojnásobil. Německo a Rakousko jsou poslední, kteří v nejvyšší míře brání vstupu zaměstnanců nových členských států EU na svůj trh práce. Nejpozději k 1. květnu 2011 bude v rámci celé EU zaveden volný pohyb pracovníků a čeští občané tak budou moci pracovat ve všech členských státech bez jakýchkoliv omezení. Zatím ještě nemohou volně pracovat v Dánsku, Belgii a Francii. Částečně regulují svůj trh vůči pracovníkům z Východu třeba Malta, Lichtenštejnsko nebo země EHS Norsko a Švýcarsko.