Německé dráhy půjdou ze čtvrtiny na burzu

Berlín - Německé koaliční strany se v pondělí večer dohodly na privatizaci čtvrtiny Německých drah. Jejich akcie by na burzu mohly být uvedeny letos na podzim. Deutsche Bahn si od toho slibují další prostředky na rozvoj železnic.

Privatizace Deutsche Bahn je na stole politiků už pátým rokem. V roce 2004 zkrachoval pokus Gerharda Schrödera. Loni byl návrh na prodej zamítnut horní komorou parlamentu, Bundesratem. Současný projekt takzvané velké koalice by měl získat širší podporu. Do konce týdne jej hodlá schválit vláda a do léta by měl získat podporu v parlamentu.

Spolková republika se vzdá 24,9 procent akcií společnosti. Při emisi na burze by mohla získat až 6 miliard eur. Nádraží, koleje a sítě zůstanou jako strategická zařízení v rukou státu, za privatizační zisky bude pak infrastruktura spravována. Třetina prostředků skončí ve státním rozpočtu bez určení.

Zákazníci od privatizace čekají zlepšení služeb. V odborných kruzích se ale množí obavy o budoucnost regionálních tratí. Hustá síť lokálek bude první na řadě při honbě nových majitelů za ziskem. Vláda se proto nebezpečí dopadu privatizace na obyvatele malých obcí snaží eliminovat pomocí návazných smluv a zákonů.