Šanghajskou burzou otřáslo čínské zemětřesení

Šanghaj - Čínské akciové trhy zpomalily v důsledku zpráv o zemětřesení, které nejlidnatější zemi světa zasáhlo v pondělí. I když se s akciemi firem sídlících v postižených oblastech neobchoduje, index šanghajské burzy Shanghai Composite ztratil během dnešního obchodování 1,8 procenta a propadl se na hodnotu 3 560,24 bodu.

Šanghajská burza zastavila obchodování s akciemi šedesátky firem sídlících v nejpostiženějších regionech. V nejvíce poškozeném Sichuanu pracuje i japonský výrobce automobilů Toyota, který musel v důsledku zemětřesení dočasně zastavit ve své čínské pobočce činnost. 

Analytici ale předpokládají, že by následky zemětřesení měla čínská ekonomika přestát bez vážnějších následků. Jeho dopady na hospodářství by měly být dokonce nižší, než tomu bylo u sněhových bouří, které zasáhly provincie v jižní a střední Číně letos v lednu a únoru. 

Zemětřesení v jihozápadní Číně si vyžádalo nejméně 12 000 obětí, toto číslo se ale bude ještě zřejmě zvyšovat. Navíc v postižených provinciích ještě stále dochází k následným otřesům.