Toyota slaví sedmdesátku

Tokio - Japonská automobilka Toyota dnes oslavuje sedmdesát let od svého založení. Letos se navíc dočkala dalšího úspěchu – z pozice největšího světového výrobce aut v prvním čtvrtletí roku 2007 sesadila americký koncern General Motors. Dalšího amerického konkurenta, automobilku Ford, pokořila Toyota už před čtyřmi lety.

U zrodu firmy stál Sakiči Toyoda, syn pěstitele bavlny a tkalce. Už jako mladík vylepšoval rodinné tkalcovské stavy. První patent získal v necelých pětadvaceti letech. Do konce života jich měl několik stovek, čímž se řadí mezi desítku nejinvenčnějších Japonců všech dob. Ve dvacátých letech založil společnost Toyoda Automatic Loom Works. Ta od roku 1933 vyráběla i vozy. Automobilová divize se pod jménem Toyota osamostatnila až 28. srpna 1937. Název byl změněn, protože slovo Toyota se v japonštině píše osmi znaky, což je v Asii šťastné číslo.

Vůbec první Toyodův vůz spatřil světlo světa v roce 1935. Jmenoval se A-1 a byl postavený podle amerického vzoru. První auto vytvořené podle japonských vzorů – model AA – se představil o rok později. Na americký trh začala automobilka vyvážet v roce 1957. Dnes je na tamním trhu na druhém místě a má větší hodnotu než General Motors, Ford a Chrysler dohromady.

Až do osmdesátých let vyráběla Toyota vozy spíše pro střední třídu. Rozhodla se ale konkurovat BMW a Mercedesu a založila značku Lexus. První vůz této značky firma vyrobila v roce 1989. Automobilka je i průkopníkem hybridního motoru – vozů s kombinovaným benzinovým a elektrickým motorem a značkou Toyota po silnicích jezdí už více než milion. První kusy modelu Prius se prodaly už před deseti lety.

Přes všechny úspěchy se jen málo modelů této firmy zařadilo mezi automobilové legendy. Výjimkou je Toyota Corolla, která se vyrábí od roku 1966. S více než 31 miliony prodaných kusů je nejprodávanějším vozem všech dob.

Firma působí i v Česku – spolu s koncernem PSA vyrábí auta ve středočeském Kolíně. Od roku 2002 je aktivní i ve Formuli 1. V jejím týmu působí jezdci Ralf Schumacher a Jarno Trulli. Ani jeden z nich ale nedosáhl větších úspěchů.