Icahn versus Yang, Yahoo! rozhoduje, jak dál

Los Angeles/Praha - Závěry výroční valné hromady společnosti Yahoo! budou známy v nočních hodinách středoevropského času. Zatím se pouze spekuluje, s čím kapitáni společnosti přijdou. Významný akcionář a rebel proti konzervativnímu smýšlení současné správní rady se zřejmě pokusí o změny ve strategii i vedení firmy. Ty mu už ostatně CEO společnosti Jerry Yang přislíbil výměnou za "klid zbraní". Yahoo! se stala terčem zájmu poté, co odmítla nabídku Microsoftu na převzetí.

„Carl Icahn je dvaasedmdesátiletý investor, který začal v šedesátých letech obchodovat na burze, v sedmdesátých letech se dostal do čela některých významných společností,“ představil absolventa filosofie z Princetonu a výborného šachistu IT publicista Libor Nováček. Icahn je mluvčí těch, kteří jsou nespokojeni s odmítavostí Yahoo! nad akvizicí konkurenčního Microsoftu.

„Vycítil, že Yahoo! se zřejmě nechová správně vůči nabídce Microsoftu,“ myslí si Nováček. A „King Icahn“, jak je majitel pětiprocentního balíku akcií přezdíván, v tom není sám, má podporu ostatních.

Současné vedení Yahoo!, o němž se spekuluje, že by nemuselo přežít dnešní valnou hromadu, nabízí „Icahnovcům“ tři křesla ve správní radě za to, že nebudou dál útočit.

Yahoo! má totiž plán, jak si poradit i bez Microsoftu. Yangova restrukturalizace si dává za úkol zvýšit výdaje na vývoj nových technologií. S jejich pomocí by měla firma dosáhnout do roku 2010 tržby 8,8 miliard dolarů.

Valná hromada je první velkou akcí Jerry Yanga, ten se do čela společnosti dostal v červnu 2007, od té doby hodnota akcií společnosti klesla o 29 procent, ztrácí i podíl uživatelů svých služeb na trhu.

Vydáno pod