Praha zažívá boom petihvězdičkových hotelů

Praha - Turisté přijíždějící do Česka ze zahraničí stále více utrácejí. Nešetří ani na ubytování, a tak hlavní město zažívá boom pětihvězdičkových hotelů. Dosud jich zde bylo jen několik desítek, v současnosti však se však v Praze buduje dalších patnáct prvotřídních hotelových zařízení. Vyplývá to z informací Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

„V tomto segmentu byl naprostý nedostatek nabídky,“ vysvětluje příčiny rychlého růstu segmentu manažer poradenské služby KPMG Tomáš Kulman.

Zatímco ještě v roce 2003 bylo v České republice 21 hotelů pyšnících se nejvyšším počtem hvězd, o pět let později už si turisté mohou vybírat z 38 podobných ubytovacích zařízení. V příštích letech se nabídka v tomto segmentu bude dále rozšiřovat. Příkladem pokračující výstavby je nový pětihvězdičkový hotel Rocco forte na Malé straně nebo konkurenční Kempinski v pražské hybernské ulici.

Drtivá většina pětihvězdičkových hotelů stojí v hlavním městě. Z celkového počtu 38 hotelů je jich v Praze. O zbytek se dělí Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Brno. V ostatních regionech luxusní zařízení chybí. V turisticky méně atraktivních lokalitách totiž poptávku dokážou stejně dobře uspokojit i čtyřhvězdičkové hotely.

Zatímco majitelé a developeři luxusních hotelů si mnou ruce nad budoucími výdělky, majitelé zařízení se třemi a méně hvězdami moc nadšení nejsou. Jejich obsazenost totiž od roku 2004 klesá. V roce 2007 na sedmdesát procent. Na rozdíl od luxusních hotelů převyšuje v nižších segmentech nabídka poptávku.