Úroky z půjček na bydlení spadly pod 5 procent

Praha – Jak se předpokládalo, i když banky se zprvu snižování sazeb bránily. Když ale nedávno snížila centrální banka úrokové sazby o čtvrt procenta, bylo na snadě, že zlevní i komerční banky. Ke všemu se přidává ještě obava z fluktuace cen bytů způsobená celosvětovou hypoteční krizí a opadající zájem o nové zadlužování. Komerční banka oznámila poskytování hypoték s novou jednotnou sazbou od 4,99 procenta. Česká spořitelna od pondělí sníží úrokové sazby hypotečních úvěrů pro současné i nové klienty o 0,4 procentního bodu. Již dříve upravila podmínky UniCredit Bank, u niž hypotéka s fixací na rok začíná na 4,79 procenta.

Nabídka Komerční banky platí pro všechna nabízená období fixace, tedy rok až deset let a 15 let. „Klienti tak mají možnost získat i ty nejdelší fixace za cenu nejlevnější jednoleté a ušetřit až desítky tisíc korun. Čím delší období klient zvolí, tím výhodnější se pro něj nabídka KB stává,“ uvedla mluvčí KB Monika Klucová. Fixace je doba, po kterou je výše úrokové sazby neměnná a banka ji nesmí měnit.

Spořitelna doposud nabízí hypotéku s fixací na pět let od 5,59 procenta. Klient, který při této sazbě dostal milionovou hypotéku splatnou za 20 let, nyní měsíčně hradí 6974 korun. Od pondělí by to bylo o 229 korun méně, doplnila Kristýna Havligerová z České spořitelny.

Nejnižší úroky ale dostává jen část klientů. „Reálná sazba záleží na bonitě každého klienta,“ poukázala Havligerová. Například průměrná úroková sazba nově poskytnutých hypoték pro fyzické osoby v červenci činila 5,63 procenta, což při milionové hypotéce na 20 let znamenalo měsíční splátku 6953 korun. Jen od června úroky hypoték v průměru narostly o desetinu procenta a za rok o takřka procentní bod.