Prodej aut v USA v prosinci výrazně klesal

Detroit - Prodej automobilů za prosinec a celý minulý rok v USA podle očekávání výrazně klesl. Koncernu General Motors se prodej aut za prosinec meziročně propadl o 31 procent a za celý rok 2008 klesl o 23 procent. Fordu se v prosinci snížil odbyt aut o 32 procent a japonskou Toyotu postihl propad prodeje o 37 procent.

Jde o první měsíční čísla o odbytu od okamžiku, kdy vláda Spojených států schválila plán, že poskytne na záchranu odvětví celkem 13,4 miliardy dolarů. Minulý rok přinesl automobilovému průmyslu v USA nejvýraznější propad prodeje od roku 1974, kdy sektor postihl šok za první ropné krize.

Za celé odvětví se prodej aut v USA za minulý rok snížil přibližně na 13,5 milionu vozidel, ukazují předběžná data z odvětví. Předloni se prodalo zhruba 16,2 milionu aut. Analytici pokles očekávali.

Fordu spadl prodej za minulý rok o 21 procent a zůstal tak na třetím místě za Japonskou Toyotou. Té loni v USA spadl prodej aut o 16 procent na 2,22 milionu. Ford loni prodal 1,98 milionu vozů. Celoroční prodej aut skupiny GM klesl na 2,95 milionu.

V rámci restrukturalizace, kterou po automobilkách vláda chce, začal GM jednat se svými dealery a s odborovým svazem United Auto Workers, protože musí zavést další opatření, aby snížil náklady. O svém postupu pak koncern musí zpětně informovat zákonodárce.

Vydáno pod