Spor o plyn přerostl v „technologickou katastrofu“, je opět v bodě nula

Moskva - Rusko-ukrajinský spor o dodávky zemního plynu, který se již několikrát zdál být vyřešený, dál pokračuje. V Moskvě dnes ruský premiér Vladimir Putin při setkání se svými protějšky z krizí nejvíce postižených zemí, Slovenska, Bulharska a Moldavska, vyzval EU, aby kvůli přepravě plynu zvýšila tlak na Kyjev. Ruský prezident Dmitrij Medveděv k řešení situace navrhl svolat na sobotu do Moskvy summit zemí, které odebírají ruský plyn, jeho ukrajinský protějšek summit vítá avšak v Bruselu, nebo Praze. Slovenský premiér Robert Fico dnes navštívil i Ukrajinu a s tamějším prezidentem se dnes setkal i jeho polský protějšek Lech Kaczyński. Slovensko dnes zároveň od zahraničních akcionářů plynárenského podniku SPP získalo přístup k dalšímu plynu, a jeho zásoby tak vydrží 18 dní. Plyn zatím do EU nedotekl kvůli nedostatku technologického plynu v potrubí, za výpadek se Moskva s Kyjevem vzájemně obviňují.

„Plynová katastrofa nastala,“ svérázně dnes ruská agentura Interfax shrnula situaci. Zakončení „druhé plynové války“ mezi Ruskem a Ukrajinou se mrznoucí Evropané nedočkali, a co hůře, „obyčejný hospodářský spor se přeměnil v technologickou katastrofu nového typu“.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner potvrzuje, že současný spor mezi Ruskem a Ukrajinou je technicko-obchodní. „Nyní se jedná o to, kdo zaplatí technický plyn,“ řekl dnes pro ČRo Radiožurnál. Technický plyn je zapotřebí k natlakování celé plynovodní soustavy. Rusko v úterý poslalo na Ukrajinu 170 milionů metrů krychlových plynu, ale na zajištění dostatečného tlaku to nestačilo. Nyní se údajně jedná o tom, kdo uhradí zbylý potřebný technický plyn.

Od úterního rána měly být v souladu s ujednáním s Evropskou unií obnoveny dodávky ruského plynu do ukrajinských plynovodů, jimiž do Evropy obvykle proudí 80 procent ruského plynu. Moskva a Kyjev se pak obviňovaly z odpovědnosti, proč se tak nestalo, tedy kdo způsobil nedostatek technického plynu. Ukrajina si stěžovala, že plynu Rusko poslalo příliš málo, Moskva oponovala, že plyn z trubek Ukrajina odcizila.

José M. Barroso, předseda Evropské komise:

„Aniž bych posuzoval něčí úmysly, je zřejmé, že Ukrajina a Rusko nejsou schopné dostát svým závazkům vůči EU.“


Spor se nyní vede o plynové trasy

Ukrajinský přepravní systém byl podle Interfaxu po novoročním zastavení dodávek z Ruska přepnut na zásobování domácích spotřebitelů, a tedy nyní nemůže přepravovat plyn do Evropy bez odpojení ukrajinských odběratelů. Západ země dostává plyn ze zásobníků a východ prý plyn z potrubí.


Gazprom odmítl využít trasu nabídnutou Ukrajinci s tím, že pouští plyn do exportního plynovodu na Balkán a že plynovody nabídnuté Ukrajinci slouží k zásobování ukrajinského trhu, za což nemá zaplaceno. „Nikdo nedokáže předvídat, co se bude s dodávkami plynu dále dít. Jasné je jen jedno: Rusko-ukrajinské vztahy v energetice nemají budoucnost,“ dodal Interfax.

Vladimir Putin, ruský premiér:

„Litujeme toho, co se děje, a z naší strany děláme vše, abychom přepravu plynu obnovili.“

Deník Izvestija, obecně považovaný za blízký Kremlu, dnes na titulní straně hlásá, že „Kyjev hodlá síť plynovodů předat USA“. O tom prý svědčí prosincová dohoda ministrů zahraničí obou zemí o strategickém partnerství. Také ruský premiér Vladimir Putin poslední dobou dal najevo zájem Moskvy podílet se na privatizaci či pronájmu ukrajinských plynovodů.

Slovensko plyn zatím nedostane

Slovensko, jakožto jedna z nejvíce postižených zemí, dnes požádalo Ukrajinu o obnovení dodávek zemního plynu. Tamější premiérka Julija Tymošenková však na dnešní schůzce slovenskému předsedovi vlády Robertu Ficovi vysvětlila, že Ukrajina nemá dost plynu. „Podepsali jste kontrakt s Ruskem, a pokud oni plyn poskytnou, pak i my zajistíme dodávky,“ dodala premiérka, která dnes přistoupila na výzvu českého předsednictví aby plynovou krizi řešil Kyjev s Moskvou jednáním premiérů. Prezident Viktor Juščenko pak po setkání s Kaczynskym ujistil západ, že Ukrajina splatila dluhy vůči Rusku za plyn „do posledního groše“ a neodebrala nelegálně ze sítě „ani metr krychlový suroviny“.

Předseda Evropské komise José Barroso dnes v Bruselu upozornil, že pokud Rusko a Ukrajina nezajistí dodávky plynu do Evropy, bude komise apelovat na evropské podniky, aby se společně obrátily na soud. Dodal, že pokud nebudou Rusko a Ukrajina dodržovat podepsanou dohodu, nebudou moci být považováni za důvěryhodného partnera.

Vydáno pod