Úřednická vláda by toho proti krizi mnoho neudělala

Praha - Česká republika bude mít zřejmě úřednickou vládu, ačkoli nyní dohoda politických stran vázne. V současné krizové ekonomické situaci je politická nestabilita či vláda se slabým mandátem pro citlivé trhy špatným signálem. Odborníci tvrdí, že by současná vláda měla dotáhnou do konce rozdělanou práci na předsednictví a poté by měly co nejrychleji následovat předčasné volby. Případná „vláda odborníků“ by mnoho protikrizových opatření prosadit nemohla a jejím hlavním úkolem by byla příprava střízlivého rozpočtu.

Sociální demokraté a prezident Václav Klaus si přáli zcela novou úřednickou vládu co nejrychleji, na což přistoupila i ODS. Lidovci a zelení však od dohody couvli a požadují, aby předsednictví dokončila současná vláda. „Pro českou ekonomiku v tom asi nebude velký rozdíl, protože ta vláda je velice krátkodobá a tak jako tak příliš opatření přijmout nestihne. Z pohledu trhů je ale jednoznačně preferovaným řešením, aby byly co nejdříve předčasné volby,“ tvrdí ekonom České spořitelny Jan Bureš s tím, že pro české předsednictví by bylo lepší dotáhnout ho v současném vládním složení.

S tím, že by úřednická vláda postavená na dohodě trojkoalice a ČSSD proti krizi mnoho opatření nezavedla, souhlasí i vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu 1 Miroslav Motejlek. „Shodují se pouze na zrychlení odpisů,“ říká. „Je iluzí se domnívat, že odborníci to za nás vyřeší nějak lépe, nekonfliktně,“ upozorňuje Bureš. Dodal, že by úřednická vláda měla smysl jedině v tom, že by mohla zabránit nekontrolovanému předvolebnímu rozhazování.

Miroslav Motejlek budoucí vládu upozornil, aby se vyvarovala rad od Miroslava Kalouska a Bohuslava Sobotky, kteří jsou podle něj zcela odtrženi od ekonomické reality.

Vydáno pod