Evropská komise chce půjčit Rumunsku pět miliard eur

Brusel - Evropská komise dnes navrhla, že by unie měla půjčit Rumunsku pět miliard eur. Tyto peníze by měly jednomu z nejčerstvějších nováčků Evropské unie pomoci překonat nástrahy finanční krize. Výměnou za peníze bude muset Rumunsko sáhnout k razantním opatřením na zvýšení fiskální disciplíny, jejíž absence přispěla k tomu, že se země dostala do problémů.

Úvěr je součástí celého balíku finančních prostředků ve výši 20 miliard eur, který by měly Rumunsku poskytnout mezinárodní instituce. Mezinárodní měnový fond mu půjčí téměř 13 miliard eur, další prostředky poskytne i Světová banka. Podle odborníků by se Rumunsko bez štědré finanční injekce mohlo kvůli vysokému státnímu dluhu v cizích měnách dostat do platební krize.

Peníze by měly podpořit rozpočtovou politiku vlády a zlepšit dlouhodobou udržitelnost státních financí. Dvě třetiny těchto finančních prostředků by měly směřovat do centrální banky na podporu devizových rezerv a k udržení kurzu rumunské měny na úrovni, jež by nepoškozovala ekonomiku. Zbytek peněz by měly získat komerční banky na podporu hypoték a dalších úvěrů.

Komisař Joaquín Almunia:

„Evropská podpora Rumunska zdůrazňuje naši solidaritu s našimi členskými státy.“

Půjčka nebude zadarmo

Peníze z Evropské unie ale Rumunsko nedostane jen tak. „Podpora je podmíněná implementací rozpočtových, finančních a strukturálních opatření, která by vrátila Rumunsko na cestu výrazné a udržitelné konvergence,“ připomněl eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia.

Rumunsko je příkladem zemí ze střední a východní Evropy, které finanční krize srazila na kolena. Nejvíce zasaženy jsou státy závislé na vnějším financování, mezi nimi kromě Rumunska také například Maďarsko.

Joaquin Almunia
Zdroj: ČT24