Evropský parlament posvětil přísnější regulaci bank

Štrasburk - Evropský parlament dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku nastartoval vyšší stupeň bankovních regulací. Schválil totiž návrh směrnice o kapitálové přiměřenosti, která žádá přísnější dohled nad bankami nebo pravidla pro jejich vzájemné transakce. Cílem opatření je zamezit zamrznutí finančních toků mezi bankami v případě, že se na trhu vyskytnou podobné potíže jako nyní.

Parlament dnes souhlasil s návrhem Evropské komise, která loni pro mezibankovní operace navrhla pětadvacetiprocentní limit, anebo alternativní hranici 150 milionů eur (čtyři miliardy korun). Záleží na tom, která hodnota je vyšší.

Evropské banky podle náměstka České bankovní asociace Jana Matouška v zásadě podporují zavedení přísnějších limitů angažovanosti i v mezibankovním styku. Vždy ale upozorňovaly na to, že snížení regulatorního limitu na příliš nízkou úroveň podstatně zvýší náklady transakcí. „Efektivní prospěšnost ze snížení rizik bank se tak v tomto případě de facto ztrácí,“ upozornil.

Evropská unie chce též zpřísnit dohled nad bankami, které působí ve více státech, což by se dotklo i řady českých bank se zahraničními majiteli. V současnosti se regulátoři starají především o domácí bankovní trh, v budoucnosti by se ale měli snadněji dostávat také k informacím z jiných členských států unie. V unii je přes 40 bank, které působí ve více státech unie.

Vzniknou také kolegia národních regulátorů

Poslanci tak dnes odsouhlasili vznik takzvaných kolegií, která mají tvořit národní regulátoři, v našem případě tedy Česká národní banka. Kolegia by měla dohlédnout na to, aby pravidla finančního trhu byla aplikována stejně ve všech členských státech Evropské unie a nebyla porušována. Poslanci dali současně najevo, že tato kolegia by měla být pouze prvním krokem k integrovanému systému dozoru nad bankami. Vznik kolegií je podle
Matouška pozitivním krokem vpřed, protože řeší problém regulace
nadnárodních bankovních skupin podnikajících v mnoha státech.

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek v úterý na zasedání ministrů financí v Bruselu řekl, že Evropská unie nyní prožívá nejhorší dny a týdny hospodářské recese. Evropská komise navíc počátkem týdne zveřejnila novou prognózu, podle níž se letos hospodářství evropské sedmadvacítky propadne o čtyři procenta. V recesi, přestože výrazně nižší, by podle předpovědi měla unie navíc zůstat i v příštím roce.