Šéf Evropské centrální banky větří obrat vývoje světového hospodářství

Basilej - Optimistická zpráva přišla od prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta: vývoj světové ekonomiky vidí blízko bodu zlomu. Oznámil to na setkání předních bankéřů centrálních bank v Basileji, kde má své sídlo Banka pro mezinárodní platby. Na konec recese poukazuje také stále více ekonomických ukazatelů. Experti se nicméně obávají, že hospodářství bude dále stagnovat.

Jean-Claude Trichet šíří nedlouho po posledním snížení úrokových sazeb Evropské centrální banky optimismus. Světové hospodářství je sice stále ještě v obtížné situaci, bod zlomu již dva roky trvající krize je však již podle něj na dosah.

Jean-Claude Trichet v Basileji:

„Vývoj světového hospodářství se nachází v blízkosti bodu zvratu, některé země ho již dokonce překročily.“

Skutečně více než tucet indikátorů svědčí o tom, že konec recesu se postupem času blíží. Ekonomové se nicméně obávají, že po strmém propadu hospodářství nebude následovat stejně rychlý růst, nýbrž takzvaná L-recese, návrat hospodářství na nižší úroveň.

Banka Barclays předpovídá nepatrný růst HDP

Hrubý domácí produkt světa by mohl již v probíhajícím druhém čtvrtletí poprvé opět minimálně růst, poté co se v minulých čtyřech čtvrtletích snižoval. Alespoň to vykazuje indikátor banky Barclays. Tento ukazatel, který britská banka každý měsíc exklusivně vypracovává pro prestižní ekonomický magazín Handelsblatt, předpovídá pro druhý kvartál nepatrný růst HDP, a to o desetinu procenta.

Trichet v Basileji také uvedl, že centrální banky musí zůstat opatrné a měly by již připravené alternativní měnověpolitické opatření podržet tak dlouho, jak to jen bude nutné, a tím zamezit případným inflačním rizikům. Evropská centrální banka v minulém týdnu podle předpokladů o procento snížila hlavní úrokové sazby a další snižování nevyloučila. V rámci boje proti finanční krizi oznámila také výkup určitého počtu zástavních listů.