Lázním ubývá hostů, může za to krize

Karlovy Vary - Hospodářská krize začíná doléhat už i na hoteliéry v západočeských lázních. Ubývá jim hostů, zejména těch zahraničních, kteří do lázní přivážejí nejvíce peněz. Podle manažerů a podnikatelů, které oslovila Česká televize, dosahuje pokles 10 až 20 procent. Šetří klientela ze západu i z východu.

Západočeské lázně jako Jáchymov, Mariánské a Františkovy Lázně jsou závislé především na klientech z Německa. Těch ale bude zřejmě ubývat nejrychleji. „Myslíme si, že se to opravdu projeví, protože Němci jsou známí opatrností a tam stačí sebemenší náznak nějaké nejistoty a radši ten pobyt odloží,“ obává se prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Šetřit ale začínají i Rusové, kteří hojně navštěvují Karlovy Vary. Hlouběji do peněženek mají především kvůli nedávné devalvaci rublu, jež jim pobyty v Česku zdražila až o deset procent. „Určitý propad jsme ve Varech zaznamenali, ale můj osobní názor je, že to se týče většinou pětihvězdičkových luxusních zařízení, co se týče střední třídy hotelů a soukromých apartmánů, ty prožívají rozkvět,“ poznamenal zástupce rusky mluvící komunity v Karlových Varech Alexej Ružejnikov.

Marek Štětina informuje o úbytku lázeňských hostů (zdroj: ČT24)

Nejen lázně, ale i další české destinace by ale mohli podle odborníků zachránit tuzemští turisté. I ti mají totiž kvůli krizi do kapsy hlouběji, a tak se zřejmě nebudou chtít utrácet za drahé dovolené v zahraničí a dají přednost levnějším pobytům doma. „Mohlo by to podpořit domácí cestovní ruch. Pokud budeme schopni českého turistu zaujmout, pak máme šanci,“ naznačil cestu z krize generální sekretář Asociace hotelů a restauratérů ČR Václav Stárek.