Ryanair ruší přepážky, lístky si budou cestující muset tisknout sami

Praha - Největší nízkonákladová společnost v Evropě Ryanair potvrzuje svou progresivní pověst a chystá výrazné změny ve svých službách. Od příští středy ruší všechny své odbavovací přepážky na letištích a do typického bílomodrého letadla se zlatým lemem už bude možné nastoupit pouze s vlastním vytištěným palubním lístkem. Ryanair si od nových opatření slibuje zároveň snížení nákladů a urychlení odbavování cestujících. Se společností nově navíc nebudou moci létat osoby mladší 16 let bez doprovodu dospělého.

Přepážky zmizí ze 146 letišt, kam Ryanair létá, včetně Prahy a Brna. „Sníží to naše náklady na letištích, navíc to výrazně urychlí lidem cestování,“ řekl serveru iDnes mluvčí Ryanairu Stephem McNammara.

Cestující s palubním lístkem, který si vytiskli, projdou bezpečnostní kontrolou a pak ho ukážou při nástupu do letadla. Vytisknout si palubní lístek bude možné 15 dnů až čtyři hodiny před odletem. Ryanair se snaží „vychovat“ své zákazníky k takovému cestování už několik let zpoplatněním odbavení. Za každé využití přepážky museli dosud cestující platit deset eur, což je často více, než stojí samotná letenka.

Poplatek s novými pravidly končí, místo toho ale Ryanair zavedl poplatek za online odbavení ve výši pět euro. Pokud palubní lístek cestující ztratí, bude muset zaplatit 40 euro. Lidé, kteří cestují se zavazadly, za ně budou dál platit. Na každém letišti bude speciální přepážka, kde zavazadlo odevzdají.

Ryanair snižuje náklady, přesto je v hluboké ztrátě

Ryanair patří v Evropě k průkopníkům nejrůznějších poplatků za odbavení, například poplatky za každé zavazadlo zdražil už několikrát. Podobný postup v rámci snižování nákladů časem zavedla celá řada nízkonákladových aerolinek.

Ryanair se ve třetím čtvrtletí fiskálního roku do konce prosince propadl do ztráty 101,5 milionu eur ve srovnání se ziskem 35 milionů eur ve stejném období předchozího roku. Za celý fiskální rok do konce března i v příštím roce ale aerolinky očekávají zisk.