Firmy vyžadují lepší ochranu svých dat

Praha - České firmy v poslední době požadují kvalitnější ochranu svých dat. Tu zajišťují lepší zabezpečovací systémy a technologie. Důvodem je mimo jiné ekonomická krize, kdy velké i střední podnikatelské subjekty mají rostoucí obavu z možného nelegálního stahování důležitých firemních dat. Hrozbu pro ně představují především propouštění zaměstnanci

„Krádeží informací se snaží pracovníci zvýšit svoji hodnotu na trhu práce. I ti jinak loajální, mají tendenci si z firmy odnést údaje, které by mohly být pro potenciálního zaměstnavatele zajímavé,“ vysvětlil důvody vyšší poptávky bezpečnostní analytik firmy S&T CZ Petr Hněvkovský. Rostoucí zájem o ochranu eviduje i společnost DNS, a.s., a to přibližně o 17 procent. „Firmy se nyní víc chrání proti interní hrozbě,“ uvedla Pavlína Müllerová z firmy DNS.

K nejčastěji nelegálně kopírovaným informacím patří například databáze zákazníků, strategické plány, technologické koncepty či designy a různé druhy průzkumů. Největší rizika pro firemní data řešil i výzkum společnosti McAfee na vzorku více než 800 podniků. Celkem 68 procent respondentů spatřuje největší hrozbu právě mezi „vnitřním nepřítelem“. Průměrná roční ztráta firem vyplývající z narušení duševního vlastnictví byla v tomto průzkumu McAfee stanovena na zhruba 88,3 milionu korun.

Studio 6 o krádežích dat (zdroj: ČT24)
Vydáno pod