Písecký Jitex propustí 30 zaměstnanců

Písek - Jihočeská textilka Jitex a.s. propustí ke konci srpna asi 30 zaměstnanců. Firma je už měsíc v insolvenčním řízení, soud už vyhlásil i moratorium, které podniku zaručí ochranu před věřiteli do 3. listopadu. Propouštění se podle insolvenčního správce Štěpána Bláhy dotkne převážně obslužného personálu, kterého je prý nadbytek.

Propouštění se však dotklo i vedoucích pracovníků. „Byli tři ředitelé, zůstane jeden, vedoucí výroby a obchodního ředitele jsem propustil,“ uvedl správce. Příští týden by měl být hotový ekonomický rozbor společnosti. Jitex tak získá představu o zakázkách a o současném stavu hospodaření. Podle toho se společnost rozhodne, zda dojde k reorganizaci, nebo bude vyhlášen konkurz.

Firma doplatila na ekonomickou krizi a konkurenci levného textilu z Asie. Závazky vůči všem věřitelům činí 47,7 milionu korun. Celková hodnota účetního majetku bez pohledávek je 35,093 milionu korun a celková hodnota pohledávek 10,016 milionu. Podle dostupných informací má Jitex a.s. 174 zaměstnanců. Jejím stoprocentním vlastníkem je Jitex Písek. Předloni podnik vykázal obrat kolem 120 milionů korun a zisk 215 tisíc korun.