Zeman prosí sněmovnu: Schvalte Janotův návrh

Praha – Jediným štěstím v době řešení finanční krize je úřednická vláda. S tímto prohlášením vystoupil na pátém Finančním fóru Zlaté koruny bývalý premiér a ekonom Miloš Zeman. Úřednická vláda se podle něj totiž nemusí ucházet o přízeň voličů a nemusí být ani v přízni médií, protože jim nezadává reklamy. Může tak udělat návrhy, které by si politická vláda s ohledem na voliče nedovolila.

Důvěru v Miloši Zemanovi nevzbuzují politici, ale ani ekonomové. „Jestliže ani nositelé Nobelových cen za ekonomiku nejsou schopni dojít ke konzistentním názorům ohledně krize, tím méně toho budou schopni lidé, kteří dosud cenu nemají,“ řekl Zeman s doporučením, že je „dobré ekonomy vyslechnout a schwarzenbergovsky usnout.“

Politická rozhodnutí jsou prý špatná na straně levice i pravice. „Levice se podbízí rozdáváním dávek, pravice zase slibuje nižší daně. Takový populismus je stejně nebezpečný,“ prohlásil bývalý premiér. V současnosti mají mít politici jen jedno řešení: Janotův balíček bez okolků schválit a „nerozkopávat ho jinými návrhy“.

Ekonom a bývalý premiér Miloš Zeman:

„Prosím parlamentní strany, aby do Janotova balíčku nekecaly, protože to je jediná služba, kterou mohou své společnosti poskytnout.“

Pokud by o balíčku reforem měl rozhodovat sám Miloš Zeman, stavěl by se proti rovné dani z příjmů. „Chtěl bych zavedení progresivní daně, jako mají v západních zemích nebo USA,“ řekl pro ČT24 Zeman. Podle něj v době finanční krize musí nést větší odpovědnost ti, kteří vydělávají lépe.

Do budoucna Miloš Zeman příliš optimisticky nehledí. „Bojím se, že tu bude model “L„. Pokles skončí, ale oživení nezačne a dlouhou dobu to tak zůstane.“ Bývalý ministr financí prý měl být ve svých odhadech pesimističtější. Kalousek totiž dříve odhadoval, že růst ekonomiky bude 4procentní. Skutečnost je přitom opačná.