Začíná summit G20, jednat se bude o opatřeních proti krizi

Pittsburgh - V americkém Pittsburghu dnes začíná dvoudenní setkání šéfů dvaceti nejvyspělejších ekonomik světa sdružených ve skupině G20. Program setkání bude zaměřený zejména na dlouhodobá opatření, která by měla zamezit opakování vážných hospodářských krizí, jako právě ta, se kterou se svět vyrovnává nyní. Státníci také budou jednat o přísnějších globálních pravidlech pro banky, jejichž nezodpovědné jednání podle některých politiků stálo na počátku současné celosvětové recese.

Země G20 přemýšlejí, jak se vypořádat s rozpočtovými schodky

Americký prezident Barack Obama chce na setkání představit „nový rámec pro udržitelný a vyrovnaný růst“. Podle agentury AP jde o návrh, jak ve světové ekonomice zamezit nerovnováhám, jež podle některých odborníků strhly svět do největší recese od konce druhé světové války. Jde například o problém masivních obchodních přebytků, které má Čína, anebo rozsáhlý rozpočtový deficit Spojených států.

Reportáž Evy Hrnčířové a Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Dalším velkým tématem nadcházejícího summitu skupiny G20 by měla být „úniková strategie“ z opatření, která státy přijaly v boji proti krizi. Země G20 jsou sice nadále ochotné podporovat své skomírající ekonomiky pomocí rozpočtových stimulů, zároveň už ale přemýšlejí, jak se vypořádají s obrovskými rozpočtovými schodky způsobené právě finančními injekcemi do hospodářství.

Evropa žádá přísnější regulaci pro banky

Evropané pak na setkání G20 v Pittsburghu přijíždějí s požadavkem na přísnější regulaci pro banky. Vytvořit by chtěli dvě instituce, první by měla analyzovat rizika a včas varovat před hrozící finanční krizí. Druhá by měla dohlížet na praktiky finančních institucí po celé Evropě.

„To, co máme před sebou, je ambiciózní a revoluční přístup, prováže fungování stávajících institucí s novými orgány dohledu,“ řekl o plánu Evropské unie eurokomisař pro vnitřní trh a služby Charlie McCreevy.

Evropští politici dávají v poslední době stále více najevo své rozezlení nad praktikami bank a dalších finančních institucí, jež se podle nich nijak nepoučily z finanční krize, která srazila na kolena ekonomiku celého světa. V období rostoucí nezaměstnanosti si manažeři některých finančních ústavů údajně neváhají vyplácet „tučné“ prémie, přestože k jejich záchraně museli v uplynulých měsících přispět daňoví poplatníci.