Za dvacetiletý kartel zaplatí rakouské banky přes sto milionů eur

Brusel – Čtveřice rakouských bank - Bank Austria, Volksbanken, Raiffeisen Zentralbank a také Erste Bank, která mimo jiné vlastní Českou spořitelnu, zaplatí dohromady 106 milionů eur, tedy zhruba 2,68 miliardy korun, jako pokutu za kartelovou dohodu. Odvolání těchto ústavů proti trestu, který jim v roce 2002 vyměřila Evropská komise, dnes definitivně zamítl Nejvyšší soud Evropské unie.

Rakouské banky porušily antimonopolní právo, když se domlouvaly na společném postupu při stanovování úrokových sazeb. Postupovaly tak zřejmě už od 80. let minulého století, což Evropská komise před časem označila za šokující. Podle komise kartel pravděpodobně zvýšil segmentaci rakouského trhu.

Banky neuspěly s druhým odvoláním

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Finanční ústavy, které dostaly pokutu, jsou členy takzvaného Lombardního klubu rakouských bank. Pokutu pro původně osm finančních ústavů vyměřila EK v roce 2002. Zaplatit měly dohromady 124 milionů eur. Proti tehdejšímu rozhodnutí se banky odvolaly k Soudu první instance, ten ale pokutu označil za oprávněnou. Jedné bance, jmenovitě PSK, ale výši pokuty snížil. Čtyři banky, tedy Erste, Raiffeisen, Bank Austria a Volksbanken, se nehodlaly s pokutou smířit a obrátily se na nejvyšší evropský soud.

Andreas Ecker-Nakamura, mluvčí Raiffeisen:

„Je nám líto, že soud nevzal v úvahu naše argumenty, neobvykle nepřihlédl ani k doporučením generálního advokáta.“

Dnešní rozhodnutí soudu znamená, že banky s odvoláním neuspěly. Erste Bank tak bude muset zaplatit 37,69 milionu eur, Raiffeisen 30,38 milionu eur, Bank Austria rovněž 30,38 milionu a Volksbanken 7,59 milionu.

Dnešní rozhodnutí se nicméně v podle analytika Milana Lávičky v hospodaření bank nijak neprojeví. Některé z nich už pokutu zaplatily, ostatní kvůli ní v předchozích letech vytvořily opravné položky. „Rozhodnutí soudu na nás nebude mít žádný vliv, my už jsme pokutu totiž zaplatili,“ nechal se slyšet například mluvčí Erste Michael Mauritz.

Vydáno pod