Letňany hostí obří veletrh hraček

Praha - Klasické dřevěné hračky, stavebnice Lego a železniční modely se těšily mimořádnému zájmu na hračkářském veletrhu ITEA, který dnes začal v Praze - Letňanech. Nespočet hraček, her, modelů a potřeb pro děti připravilo pro zdejší expozici 400 vystavovatelů. Tuzemští výrobci hraček nicméně v posledních letech stále hůře čelí masivní konkurenci z Asie. Tu poráží především v oblasti kvality a bezpečnosti. Nízká cena a trendovost bohužel při výběru hračky mluví pro Čínu a spol.

„Veletrh ITA je největší veletrh hraček v České republice. Na jeho 21. ročníku se představuje téměř 400 vystavovatelů a těší nás i dnešní velká návštěvnost,“ řekl za organizátory Tomáš Chmel. Z vystavených hraček upozornil na stavebnici, se kterou si děti hrají na archeology a postupně odkrývají kůstky, z nichž nakonec sestaví celou kostru. Nechybí prý ani roboti, které lze ovládat přes mobily a internet a využít jejich zabudované kamery a MP3 přehrávače.

Akce potrvá do 4. října. Program je připraven tak, aby si v něm děti různého věku i odlišných zájmů našly to, co je zajímá. Mohou navštívit divadelní představení, tančit, nechat si pomalovat obličej nebo soutěžit. Děti dostanou u vstupu soutěžní kartu a dle pokynů se zapojí do soutěží o hodnotné ceny. Jsou tu pro ně připraveny výtvarné dílny, malování na obličej, dětské divadélko, soutěže na taneční podložce nebo utkání s počítačem v šachu.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

I letos je k dispozici oblíbené dopravní hřiště pražské městské policie, kde děti mohou po splnění dopravního testu a jízdě zručnosti získat dětský řidičský průkaz.

Výrobce válcuje Asie, kvalitu nepřináší

Čeští výrobci hraček můžou těm východním konkurovat jen těžko, Asiaté vytěsňují už i tradiční tuzemské dřevěné hračky. „Čeští výrobci jsou velmi poctiví v tom posuzování ve zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti,“ chválí tuzemské hračkáře Ludmila Antošová z Institutu pro testování a certifikaci. Na druhou stranu Jiří Kačer ze společnosti OlympToy tvrdí, že čeští výrobci nejsou schopni dostatečně pružně reagovat na světové trendy.

Podle Kačera tak až přes 80 procent hraček prodaných v Evropě pochází z Asie. „Většina hraček pochází z Číny, a proto i většina nebezpečných hraček pochází z Číny. Nicméně i mezi evropskými hračkami se můžou najít nebezpečné látky,“ tvrdí Václav Beneš, redaktor časopisu TEST.