„Gentlemanská“ dohoda vynesla výrobcům transformátorů pokutu 1,7 miliardy

Brusel – Evropská komise vyměřila pokutu výrobcům transformátorů. Za nelegální kartel zaplatí šest firem 67,6 milionu eur, tedy v přepočtu 1,7 miliardy korun. V letech 1999 až 2003 měly uzavřít ústní dohodu, kterou nazvaly gentlemanská. Evropské firmy na jejím základě neoslovovaly japonský trh a Japonci zase neprodávali toto zboží v Evropě. Tím narušily konkurenční prostředí. Mezi pokutovanými je například japonská Toshiba nebo švýcarský koncern ABB. Naopak německému Siemensu komise pokutu odpustila, protože na kartel upozornil.

Gentlemanské dohody se zúčastnilo sedm firem, ty evropské neusilovaly o japonský trh a Japonci zase neprodávali toto zboží v Evropě. Tím narušily konkurenční prostředí. Zdaleka největší pokutu komise vyměřila švýcarskému koncernu ABB, který bude muset zaplatit 33,8 milionu eur. Japonskou Toshibu přijde kartel na víc než 13 milionů eur, francouzské společnosti Alstom a Areva uhradí 16,5 milionu, japonské Hitachi bezmála 2,5 milionu a Fuji Electrics necelé dva miliony eur.

„Komise nyní ukončila toto předražování, na němž se dohodli samozvaní 'gentlemani'. Komise nebude váhat se zvýšením pokuty těm, kdo se budou prohřešků dopouštět opakovaně, dokud jim nedojde, že kartelové dohody se nevyplácejí,“ varovala komisařka EU pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Reportáž Jitky Zikové (zdroj: ČT24)