Údaje o klientech švýcarské UBS mají Spojené státy na dosah

Ženeva - Vleklý spor o předání citlivých osobních údajů švýcarské banky UBS úřadům ve Spojených státech dnes rozsekl švýcarský parlament. Podle zákonodárců v obou komorách parlamentu nebude možné k návrhu uspořádat referendum, takže Washington má prakticky na dosah tisíce souborů se jmény údajných daňových podvodníků.

Z neplacení daní je v podezření kolem 4 450 amerických občanů, kteří jsou klienty UBS. Američané se na daňové úniky svých občanů začali podrobněji zaměřovat v roce 2008, kdy zadrželi i některé vysoké činitele UBS. Později začali žádat o těsnější spolupráci i švýcarské úřady.

Tříleté martyrium

Podle původního návrhu dolní komora parlamentu požadovala, aby se mohli k návrhu vyjádřit i švýcarští občané, nakonec ale svůj požadavek stáhla. To znamená, že dohoda v současné podobě se může stát zákonem. Vláda v Bernu teď doufá, že se jí spor s americkými úřady podaří uzavřít po zhruba třech letech.

Zpočátku se Švýcarsko spolupráci se Spojenými státy vehementně bránilo a poukazovalo na své tradiční bankovní tajemství. Washington Bernu pohrozil, že pokud bude dál krýt daňové podvodníky, ocitne se Švýcarsko mezi zeměmi, které nespolupracují při odhalování trestné činnosti. To by pro švýcarskou konfederaci mimo jiné znamenalo řadu omezení v obchodním styku s vyspělými zeměmi.

Výsledkem vyšetřování například bylo, že UBS jako přední švýcarská banka léta pomáhala klientům z USA skrývat peníze před jejich daňovým úřadem. Zájem o informace o svých potenciálních daňových delikventech, kteří mohou skrývat peníze ve Švýcarsku, pak projevily i vlády dalších zemí.

UBS
Zdroj: ČT24/info-swiss.com