Google se vzdává mobilu Nexus, uspěl však s Androidem

Praha - Google změnil názor a končí krátkou epizodu jako výrobce chytrých mobilů Nexus. I když přístroj nebyl prodejním hitem, světová internetová jednička si díky němu osahala situaci na mobilním trhu. Pro Google je spíše než vlastní mobil klíčový jeho operační systém Android, který do vybraných modelů instalují tradiční výrobci telefonů. I díky tomu je dnes ve Spojených státech druhým nejrozšířenějším systémem pro mobily hned po BlackBerry.

Eric Schmidt, generální ředitel společnosti Google

„Budoucnost internetu je v mobilech. Nexus One měl posunout mobilní trh o kousek dál, a to se mu povedlo. A to tak, že nemáme důvod připravovat druhou generaci našeho telefonu.“

Nexus nebyl žádným prodejním hitem. Za první měsíc se jich prodalo jen osmdesát tisíc kusů, a i proto se Google vrátil zpět do role vývojáře. „Nemyslím si, že by Google počítal s nějakým větším komerčním úspěchem, spíš to byl takový propagátor platformy. Prodeje telefonů jako Motorola Droid nebo HTC Desire, což je přímý sourozenec Google Nexus One, jsou velmi slušné a výrobci si to pochvalují. Google se tak stáhl do role tradičního partnera a bude je podporovat v softwarové části,“ uvedl odborník na mobilní telefony ze serveru Mobil.cz Luděk Vokáč.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

„Zjistili jsme, že ostatní distribuční cesty fungují lépe než náš eshop. Nejvíce se nám osvědčil partnerský model, který je úspěšný v Evropě. A i když už nebude Nexus 2, tak pro uživatele to nic neznamená. V současné době mají čeští uživatelé k dispozici dvacet modelů,“ vysvětlila s odvoláním na Android Jana Zichová, PR manažerka Google ČR.

Podle Erica Schmidta se do tří let bude prodávat více chytrých telefonů než počítačů. Už v současné době mizí z pultů šedesát tisíc mobilů se systémem Android denně.