K dostání jsou poslední kusy ledniček třídy B

Praha - Od 1. července je kvůli nařízení Evropské unie zakázán prodej chladniček a mrazniček energetické třídy B a horší. Podle průzkumu internetového srovnávače Heureka.cz proto všechny z obchodů už téměř zmizely. Obchodníci je totiž prodávat ještě můžou, ale pouze do vyprodání zásob, které mají na skladě. Nyní se lidé u nových chladniček a ledniček orientují podle počtu znamének plus. K dostání jsou chladicí zařízení s maximálně dvěma plusy, příští rok bude zavedená i energetická třída se třemi plusy.

„Ledničky třídy A tvoří v současné době zhruba polovinu nabídky internetových obchodů. O druhou polovinu se dělí ledničky A+ a A++. U mrazniček je situace obdobná. Ostatní energetické třídy jsou zastoupeny pouze výjimečně,“ uvádí Tomáš Hodboď ze serveru Heureka.cz.

Odborníci se radují. Zákaz spotřebičů nižších energetických tříd bude podle nich mít pozitivní dopad v podobě úspor elektrické energie. Další změny energetického štítkování se potom očekávají v roce 2014. Evropská komise ho totiž plánuje znovu přehodnotit.

Ledničky třídy B už nekoupíte (zdroj: ČT24)

Tomáš Hodboď ze serveru Heureka.cz

„Téměř každá lednice běží nepřetržitě po řadu let a úspory dosažené výběrem energeticky méně náročného spotřebiče mohou být v konečném součtu v řádu stovek až tisíců korun.“

Vydáno pod