Textilkám komplikuje život drahá bavlna, hrozí zdražováním

Praha – Ceny oděvů by mohly začít růst. Na vině je drahá bavlna, která se poprvé po 15 letech prodává za víc než jeden dolar za libru - při přepočtu na metrický systém asi 42 korun za kilo. Výrobci oděvů, kteří dosud vzhledem k ostré konkurenci vyšší cenu bavlny promítaly jen do svých nákladů varují, že i oni budou muset začít zdražovat.

Bavlna razantně podražila - poprvé po 15 letech se vrátila nad jeden dolar za libru. Při přepočtu na metrický systém je to asi 42 korun za kilo bavlny. Může za to hlavně špatná sklizeň, velká poptávka výrobců oděvů a spekulace hedgových fondů.

Od roku 1960 je to teprve podruhé, co cena bavlny překročila jednodolarovou hranici. Hlavním viníkem je velká poptávka ze strany spekulantů, nepomohlo ale ani nepříznivé počasí. Světovou jedničku - Čínu - letos sužují nízké teploty a deště, sousední Indii zase trápí monzuny a problémy s počasím řeší i největší vývozce – Spojené státy.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

„Věděli jsme, že to přijde. Mnoho faktorů tomu napovídalo. Bavlna zdražovala převážně kvůli zájmu investorů, kteří očekávají, že oděvní průmysl ceny posune ještě dál,“ připustil maloobchodní analytik Richard Hyman.

Výrazné zdražení si ale textilní společnosti nemohou kvůli konkurenci dovolit. Podle viceprezidenta Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Jiřího Kohoutka bude záležet na vedení každé firmy. „Důležité je, jak dlouho se bavlna udrží na současných rekordních úrovních, pokud by to bylo delší dobu, tak opravdu hrozí to, že se vysoké ceny promítnou i do konečných cen textilií,“ podotýká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Podle odborníků dává situace na trhu šanci na to, aby se cena bavlny vyšplhala nad historické maximum 1,17 dolaru za libru. Část analytiků ale upozorňuje, že růst cen bavlny se brzy vyčerpá.