Praha nebude vymáhat pokuty za projekt Opencard

Praha – Magistrát hlavního města Prahy nebude po firmě Haguess vymáhat sankce za nedodržení smluvních termínů v případě spouštění systému multifunkčních karet Opencard. Podle nezávislých právních posudků, které si nechal magistrát zpracovat, totiž k žádnému porušení smlouvy nedošlo. To si ovšem nemyslí sdružení Oživení, které na nedodržování termínů upozornilo. Haguess se s dohodnutými dodávkami podle něj opozdil o 229 dnů a Praha za to údajně měla vymáhat pokuty ve výši 224 milionů korun.

Oživení tvrdilo, že Haguess nedodržel termíny při realizaci Servisního kartového centra pro projekt Opencard. Za každý den, kdy byla firma v prodlení, měla magistrátu zaplatit jedno procento z celkové hodnoty zakázky, tedy zhruba 981 tisíc korun. Praha ale tyto peníze nikdy nevymáhala a vymáhat nebude. Haguess prý smlouvu nikdy neporušil.

„Mám zatím k dispozici draft prvního právního stanoviska a nechal jsem si vypracovat ještě oponentní, které zatím říká, že nedošlo k porušení termínů, které byly smlouvou dány. Termíny byly skutečně plněny tak, jak smlouva umožňovala, tudíž není možno vymáhat smluvní pokuty,“ řekl ČT24 ředitel magistrátu Martin Trnka. Pokud mělo dojí k prodlení, realizátor projektu to městu ústně oznámil.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Co s hybridními kartami?

Kontrolní výbor, na kterém se dnes o Opencard diskutovalo, se navíc zabýval otázkou, co se zbylými hybridními kartami. Ty se vydávali v počátcích projektu, obsahovaly kontaktní i bezkontaktní čip, a byly tak náchylné ke zneužití. Karet si město objednalo 50 tisíc, k uživatelům se dostalo ale jen asi 10 tisíc z nich. Pak se od této technologie upustilo. Zbytek hybridních karet za zhruba 18 milionů korun nyní leží ve skladu.

„Hledáme pro ně využití, buď z hlediska odboru sociální péče, a potom jednáme ještě se školami,“ popsal možné varianty využití přebytečných karet ředitel magistrátního odboru informatiky Ladislav Kočí.

Opencard zůstává v hledáčku policie

Karta Opencard funguje jako tramvajenka, průkazka do knihovny a je možné s ní platit parkovné. Původně se však počítalo také s tím, že bude mít celou řadu funkcí, například ji bude možné využít i jako elektronickou peněženku. Loni v listopadu nezávislý audit naznačil, že řada finančních prostředků byla při realizaci projektu vynaložena neúčelně a že selhala kontrola projektu. Výsledkem bylo, že náklady na vydání jedné plastové kartičky s čipem přesáhly 2 tisíce korun. Do městské kasy přitom projekt slibované zisky nepřinesl.

Kvůli nezdaru Opencard padlo už i trestní oznámení na neznámého pachatele. Loni v prosinci ho podala opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková (nezávislá), podle které mělo údajně dojít k porušení hned několika zákonů, například zákona o veřejných zakázkách. Policie případ zatím šetří. Zabývá se rovněž 25milionovou dotací, kterou v roce 2006 dostal realizátor projektu – firma Haguess – od tehdejšího ministerstva informatiky. Dřív než po podzimních komunálních volbách ale vyšetřování zřejmě neskončí.

Martin Trnka
Zdroj: ČT24