Nástupce Setuzy požádal o ochranu před věřiteli, ovšem neuspěl

Ústí nad Labem - Pokračovatel někdejší Setuzy, podnik STZ, požádal o ochranu před věřiteli. Krajskému soudu v Ústí nad Labem ji dnes poslal předseda představenstva firmy Martin Procházka, ovšem soud ji právě kvůli tomu zamítl. Dle soudkyně nežádala o moratorium oprávněná osoba. V letošním roce čelí Setuza insolvenčnímu řízení už podruhé; tentokrát jej navrhla energetická společnost E.ON, jíž má STZ dlužit 3,75 milionu za elektřinu. Ohrožení výroby v Ústí nad Labem - Střekově se podle mluvčí firmy Marie Logrové neodehrálo.

Firma E.ON Energie podala insolvenční návrh na začátku září kvůli několika neuhrazeným fakturám za elektřinu, jejichž lhůta splatnosti sahala od podzimu 2009 až do letošního ledna. S úroky z prodlení se společnost E.ON domáhala asi 3,75 milionu korun a 21. září se k insolvenčnímu návrhu přidala ještě další společnost Zemka Praha, která žádá 18,72 milionu korun za dodávky řepky olejné.

Společnost STZ požádala na konci měsíce o moratorium, které by jí fakticky zajistilo až čtyřměsíční ochranu před věřiteli. Za firmu o něj požádal předseda představenstva Martin Procházka, který je považován za faktického šéfa společnosti. I když Procházka v žádosti tvrdí, že druhá pohledávka neexistuje, závazek vůči E.ON nezpochybňuje a prý se ho bude s firmou snažit naplnit. Soudkyně však jeho návrhu dnes pozdě odpoledne nevyhověla.

Podle soudu chyběl Procházkově žádosti souhlas insolvenčního správce společnosti Miroslava Kořenáře, který sídlí stejně jako E.ON v Českých Budějovicích. „Soud má z dosud zjištěných skutečností za to, že není v této fázi prokázáno, že v insolvenčním řízení jedná za dlužníka oprávněná osoba,“ uvedla v usnesení soudkyně Renata B. Zlámalová. STZ má možnost žádost opakovat, ale bude k ní potřebovat správcův souhlas.

Naštěstí výroba v tom, co ještě z někdejšího potravinářského gigantu zbývá, zřejmě ohrožena není. „Vyjadřovat se k tomu usnesení blíže nebudu, ale výroba ve firmě probíhá a mělo by tomu tak být i dál,“ zklidnila dohady mluvčí STZ Marie Logrová. STZ vykonává už jen část výrobních aktivit Setuzy, zbytek byl převeden na jiné společnosti. Podobným procesem přitom už továrna prošla, v roce 2008 se tehdejší Setuza změnila na nevýrobní společnost, která měla jen vyřešit veškeré závazky ze své činnosti a postupně má jít do útlumu. STZ se pak ujala role výrobního nástupce.

e.on
Zdroj: ČT24
Vydáno pod