Němci si syslí staré marky, mohli by jimi zaplatit deficit Česka

Berlín  - Ani osm let po přijetí eura se mnoho Němců nedokáže rozloučit se svými markami. Podle odhadů německé centrální banky jich v oběhu stále zůstává zhruba 13 miliard korun. V přepočtu to odpovídá sumě 170 miliard korun. Němci by tak markami, které přežily sebevědomí nástup eura, mohli zaplatit celý letošní schodek státního rozpočtu České republiky.

Asi sedm miliard marek měli na konci loňska Němci doma v podobě mincí, zbytek tvořily bankovky. Starou měnu je v Německu i nadále možné bez omezení vyměňovat na všech pobočkách Bundesbanky podle oficiálního kurzu 1,95583 marky za jedno euro. Zejména u starších platidel z 50. a 60. let minulého století se to ale nevyplatí, neboť mezi sběrateli mají mnohem vyšší cenu.

Spolková republika přešla na společnou evropskou měnu k 1. lednu 2002. Řada Němců ji ale dosud nepřijala zcela za svou, neboť s markou spojuje léta prosperity a blahobytu jejich země. Prokázalo se to například při letošních otřesech eura spojených s problémy zadluženého Řecka, kdy se v Německu začaly ozývat hlasy volající po návratu ke „staré dobré marce“.

Německý internetový server s burzovními informacemi Börsennews na to tehdy zareagoval tím, že začal kotovat akcie kromě eur také v markách. Tuto praxi dodržuje dodnes. Podle představitelů serveru si opětovné zavedení marky přálo 40 procent jeho uživatelů.

Podle německé zpravodajské televize N-tv začaly už na konci roku 2004 starou měnu znovu přijímat obchody oděvního řetězce C&A. Loni tak prý v průměru za měsíc inkasovaly 150 tisíc až 200 tisíc marek. Na platby ve staré měně prodejny ale vrací jen v eurech.