Stavebnictví ožije až napřesrok

Praha - Stavební firmy očekávají v roce 2012 růst stavebnictví o 1,6 procenta, což je mírně lepší očekávání, než měly na podzim. Letošní pokles odvětví odhadují stavaři na 5,5 procenta. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti CEEC Research. Zlepšení stavebnictví potáhnou především soukromé investice. U zdrojů z veřejných financí očekávají stavební firmy spíše pokles.

České stavebnictví na maximum v poslední době rozhodně nejede. „Vytíženost kapacit je v současnosti na nejnižším bodu od roku 2007, kdy jsme stavebnictví začali sledovat,“ upozornil ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Za poklesem vytíženosti podle manažerů stavebních firem, kteří se průzkumu zúčastnili, stojí zejména pokles výdajů ze státního sektoru.

Naopak soukromý sektor stavebnictví táhne a do budoucna by se to mohlo zlepšovat. „Soukromé zdroje buď zůstanou přibližně na stejné úrovni, nebo by mohlo dojít nejpozději na začátku roku 2012 již k určitému zlepšení s tím, jak se zlepšuje ekonomická situace země,“ podotkl Vacek.

Rozhovor s Jiřím Vackem (zdroj: ČT24)

Tuzemská stavební výroba podle zatím posledních čísel Českého statistického úřadu loni v listopadu ve stálých cenách meziročně zmírnila pokles na 0,1 procenta po snížení o 1,4 procenta v říjnu.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše je ale zlepšení výkonu odvětví jen zdánlivé. Za lepším výsledkem je podle něj například urychlené dokončování solárních elektráren v závěru roku 2010 nebo nízká srovnávací základna z roku 2009.