Češi si loni od stavebních spořitelen půjčili o desetinu méně

Praha – Češi si loni půjčovali méně peněz od stavebních spořitelen. Tyto finanční ústavy totiž loni poskytly úvěry za 58,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o 12 procent. Ani letos to nevypadá, že se počet úvěrů výrazně zvedne. Asociace českých stavebních spořitelen spíše odhaduje, že trend bude podobný jako v roce 2010. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek naopak loni vzrostl. Nejvíce si lidé půjčovali na rekonstrukce nebo modernizace svých domů.

Propad hodnoty úvěrů nahradil počet nových smluv

Tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý:

„Skutečnost ukazuje, že stavební spoření je pořád zajímavým produktem a obchodní strategie stavebních spořitelen převážily výsledek do kladných hodnot.“

Češi si loni málo půjčovali (zdroj: ČT24)

„58 miliard poskytnutých úvěrů je stále velmi dobrý výsledek. Je třeba vzít v úvahu to, že v minulosti stavební spořitelny konkurovaly svými produkty i hypotečním bankám na koupi nemovitosti. To teď, když poklesly sazby u hypotečních úvěrů, již nemohly,“ komentuje statistiku vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Tuzemští spotřebitelé však uzavřeli zhruba o třicet tisíc více smluv. Jejich počet lehce překročil 900 tisíc. Z pěti tuzemských spořitelen se však tento úspěch týká pouze Českomoravské stavební spořitelny a Stavební spořitelny České spořitelny. Vzhledem ke schváleným změnám ve stavebním spoření koncem loňského roku spořitelny prodej smluv o stavebním spoření výrazně podporovaly. Banky například nabízely uzavření nové smlouvy zdarma, výhodnější úročení vkladů nebo dárky při uzavření nové smlouvy.

Nejvíce smluv se uzavíralo ke konci roku

Snahy pojišťoven se odrážejí i ve výsledcích Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS), u které uzavření téměř dvou pětin nových smluv spadá do posledních dvou měsíců roku 2010. „V atmosféře stavebnímu spoření spíše nenakloněné si ČMSS připsala třetí nejlepší výsledek ve své historii. A tržní podíl v celkové cílové částce uzavřených smluv dokázala dokonce meziročně zvýšit o 3,8 procentního bodu na rekordních 52 procent,“ uvedl dnes místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Hodnota úvěrů meziročně klesala u všech stavebních spořitelen. Nejvýraznější pokles nově poskytnutých úvěrů zaznamenala Wüstenrot stavební spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny. Naopak nejmenší pokles zaznamenala Raiffeisen stavební spořitelna, a to o 1,3 procenta. 

Stát už stavební spoření tolik podporovat nebude

Schválená novela zákona počítá od letoška s 50procentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření. V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena přímo snížením státní podpory. Podpora klesne z maximálních 3 000 na 2 000 korun. Úroky ze stavebního spoření včetně bonusových úroků podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně.

To je ale škoda. Ze studie Next Finance totiž vyplývá, že by zapojení stavebního spoření posílilo stabilitu penzijního systému. Češi totiž tento typ spoření nezakládají jen kvůli opravám, ale berou ho právě i jako produkt, který jim zajistí peníze na stáří. Podle Next Finance je navíc stavební spoření  bezpečnější než fondy, infrastruktura celého systému je již vybudovaná a navíc by se nemusela měnit. Podmínkou je ovšem, že stát bude podporovat stavební spoření stejně jako penzijní připojištění.

  • Žádost o poskytnutí úvěru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/870/87000.jpg
  • Stáří autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1940/193991.jpg