Liberecká Lenoxa míří do konkurzu

Liberec - Snahy vlastníků libereckého dodavatele Tepla Lenoxa na reorganizaci firmy zřejmě vyzní do ztracena. Liberecký soud totiž na majetek zadlužené firmy vyhlásil konkurz. Není to poprvé, do konkurzu poslala Lenoxu stejný soud už v květnu. Rozhodnut pak ale kvůli nesprávnému postupu zrušil Vrchní soud.

Liberecký dodavatel tepla a elektřiny Lenoxa je od 12. března loňského roku v insolvenčním řízení kvůli neschopnosti dostát svým závazkům vůči věřitelům. Ti v rámci řízení přihlásili pohledávky za více než 180 milionů korun. Největším věřitelem je Česká spořitelna, které dodavatel tepla dluží víc než 17 milionů korun, a leasingová společnost Efis. Podle soudkyně Vandy Rozsypalové je s ohledem na dosavadní průběh insolvenčního řízení konkurz jediným možným řešením.

Lenoxa slibovala, že se v reorganizaci vypořádá se zajištěnými věřiteli v plné výši do konce loňského roku a ostatním nabízela 24 procent jejich pohledávek do pěti let. Celkem plánovala v reorganizaci rozdělit více než 54 milionů korun. Soudkyně ale reálnost návrhu zpochybnila. „Není vůbec možné zjistit, jak dospěl dlužník k závěru, že bude moci v roce 2015 uspokojit nezajištěné věřitele z 24 procent, a zda svým dalším provozováním naopak úpadek neprohloubí a majetek neznehodnotí,“ uvedla ve svém rozhodnutí Rozsypalová.

Teplárenská firma měla v Česku přes dvě desítky provozů a zaměstnávala 37 lidí. Insolvenční správce ale po dohodě s věřiteli většinu pracovníků propustil. Firma už provozuje jen dvě teplárny. Klíčové kotelny a teplárny na osmi místech po celé České republice převzala z rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) už loni v květnu společnost ČEZ Teplárenská. Další se odpojily a zákazníci je provozují svépomocí. ERÚ také rozhodl o odebrání licence Lenoxe kvůli neplnění podmínek stanovených energetickým zákonem.