Skiareály lákají lyžaře na slevy

Praha - Zatímco v prosinci bylo na horách plno lyžařů a všichni od vlekařů, hoteliérů po provozovatele skiareálů hlásili vysoké tržby, leden je zatím zklamal. Teď, když začalo opět sněžit, věří, že sezona bude lepší než ta loňská. Vykompenzovat propad z minulých týdnů jim mnohdy mají pomoci slevy, na které lákají zákazníky. A také slibují skvělé lyžařské zážitky. Obleva a následné sněžení podle nich dodaly sjezdovkám na kvalitě.

Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším skipasem v Česku je 500 korun. Nejdražší jsou tradičně Krkonoše, nejlevněji si pak můžeme zalyžovat v Orlických horách v Dlouhoňovicích a na šumavské Kvildě. Jednodenní skipas stojí dvě stě korun. S novým sněhem jdou skiareály tvrdě do konkurenčního boje. Dražší hráči se teď snaží nalákat zákazníky na slevy. „V kategorii 6 až 12 poskytujeme další slevu 30 procent na skipasy. Zákazník slyší na slevu,“ podtrhl Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn.


Lednová obleva příliš lyžování nepřála. Teď majitelé skiareálu věří v obrat. „Koncem ledna už začínají prázdniny v Německu, potom už i jarní prázdniny v Čechách, takže ta obsazenost v únoru už je dobrá,“ uvedla manažerka hotelu Špindlerův Mlýn Lenka Hrubá. Milovníci zimních sportů tak mají před sebou jeden z posledních víkendů, kdy si mohou zalyžovat ještě bez dlouhých front a k tomu navíc podle provozovatelů areálů na kvalitním sněhu.

Skvělé podmínky hlásí Krkonoše i Šumava

Třeba v Krkonoších si na nedostatek sněhu rozhodně stěžovat nemohou. Navíc ho ještě provozovatelé sjezdovek doplňují umělým sněhem. „Sníh je sedlý, tvrdý a udělal pěknou desku. Na to napadl přírodní prachový sníh, do toho v noci zasněžujeme, takže sjezdové lyžování je velice kvalitní,“ popsal podmínky v Krkonoších vedoucí provozu areálu Horní Mísečky – Medvědín Zdeněk Spilka.

Na nedostatek sněhu si nestěžují ani provozovatelé šumavských areálů. I oni slibují klientům skvělé podmínky pro lyžování. „Lidé chtějí samozřejmě zimní prostředí, a to se nám teď vrátilo. Napadlo za dva dny už okolo 20 centimetrů prašánku,“ podotkl provozovatel Skiareálu Špičák Vladimír Kasík.

Běžkařské trasy si stojí hůř

Déšť a teploty vysoko nad nulou ale znehodnotily běžecké trasy. Problém s tím má zejména nízko položená Šumava. Například na Modravsku musejí běžkaři počítat se zmrzlou vrstvou sněhu, stejně jako na Železnorudsku. Pokud ale napadne ještě více sněhu, budou stopy upravené. „Vzhledem k tomu, že od včerejška připadlo kolem 10 centimetrů sněhu, v horních polohách je to určitě ještě o pár centimetrů víc, tak se běžecké stopy začaly upravovat dneska a na víkend budou připraveny,“ uvedla pracovnice Informačního centra Železná Ruda Ivana Vilišová.

V dalších dnech by mělo počasí provozovatelům horských středisek nahrávat. Teploty se mají držet pod nulou a zároveň má být jasno, tedy ideální počasí na lyžování. Na příští týden pak meteorologové slibují i sněžení.

  • Nejlevnější české skiareály autor: ČT24, zdroj: Holidayinfo.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2265/226449.jpg
  • České hory hlásí výborné sněhové podmínky. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2265/226451.jpg
  • Běžkaři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2265/226453.jpg