Zaměstnanci Fiatu dnes demonstrovali za pracovní podmínky

Milán – Italští kovodělníci ze svazu FIOM dnes v Miláně a dalších italských městech demonstrovali proti novým pracovním smlouvám ve dvou továrnách automobilky Fiat. Smlouvy, které schválila většina zaměstnanců závodů, podle předáků svazu omezují „těžce vydobytá“ práva zaměstnanců. Svaz FIOM na demonstraci v Miláně vyzval ke generální stávce kovodělníků.

Italští zaměstnanci poslouchat musejí, vyrábět se jinak bude jinde

Zaměstnanci závodů Fiatu v Mirafiori v Turíně a Pomigliano u Neapole museli kývnout na pružnější pracovní podmínky a vyvázat se z celostátních odvětvových pracovních kontraktů. Pracovníci tak budou muset omezit stávky a absentérství. Za to Fiat slíbil továrnám investice potřebné k jejich přežití. Generální tajemník FIOM Maurizio Landini dnes však vyzval ke stávce a řekl, že se jí zúčastní dělníci na dvou dalších závodech Fiatu, které jsou se schvalováním nových smluv další na řadě.

Generální tajemník FIOM Maurizio Landini:

„Nedovolíme to, co chce Fiat a Confindustria (svaz italských zaměstnanců). Chceme zpět celostátní kontrakt a prosadíme to závod po závodě.“

Z Fiatu by rád jeho šéf Sergio Marchionne vytvořil automobilku s globálním záběrem. Dopomoci mu má spolupráce s americkým Chryslerem. Nyní však výrobci překáží vysoké náklady a nízká produktivita italských závodů. Marchionne italské zaměstnance upozornil, že když nepřistoupí na odbourání různých odborářských „výdobytků“, přemístí výrobu jinam.