Společná část kolektivní smlouvy ČSA posvěcena

Praha - České aerolinie (ČSA) se dohodly se zástupci všech devíti odborových centrál na společné části kolektivních smluv, které zaměstnancům skupiny ČSA garantují dosavadní výši mezd a benefitů, příspěvek na penzijní připojištění a stravování. O dohodě informovala mluvčí aerolinek Hana Hejsková. První část kolektivní smlouvy je pro všechny profesní odborové organizace společná.

Filip Gaspar, prezident Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA), dohodu vítá. „Pro specifické profese je však důležité uzavřít jednotlivé kolektivní smlouvy,“ zdůrazňuje. Společná část kolektivní smlouvy totiž vstoupí v platnost teprve tehdy, když bude u některé z profesních odborových centrál uzavřena kolektivní smlouva jako celek. V současnosti ČSA zaměstnávají zhruba čtyři tisíce lidí, z nich asi desetinu tvoří piloti.

V současné době je CZALPA s vedením společnosti ve sporu kvůli propuštění 17 pilotů v minulém týdnu. Sdružení pilotů nesouhlasilo s výběrem konkrétních propuštěných osob a odvolávalo se na takzvaný princip seniority, který služebně starším pilotům přednostně zaručuje udržení zaměstnání. Vedení ČSA však požadavky na zrušení výpovědí odmítlo právě s poukazem na vypršení loňské kolektivní smlouvy, která princip seniority garantovala, a neexistenci smlouvy nové.

Ještě předloni se ČSA potýkaly s hrozbou ukončení provozu a vykázaly ztrátu 3,8 miliardy korun. Procházejí proto ozdravnou kůrou, jejíž součástí je kromě propouštění také výrazné snížení počtu letadel. Hospodaření firmy by mělo stabilizovat její propojení s dlouhodobě ziskovým Letištěm Praha, vznik Českého Aeroholdingu už schválila vláda.

Kokpit letadla ČSA
Zdroj: ČT24/CZALPA