Za prací do Německa? Od června realitou

Praha - Německo ani Rakousko české pracovníky nechtějí. Jsou totiž posledními zeměmi Evropské unie, které Čechům zatím neotevřely svůj pracovní trh. To by se ale v květnu mělo změnit a Češi se nemohou dočkat. Tisíc až tři tisíce tuzemských pracantů chtějí nových podmínek hned využít. Kromě jazykové překážky je čekají i jiné nástrahy. Jde například o jiný způsob platby daně nebo zaměstnanecká práva a povinnosti.

V současnosti v Německu pracuje čtvrtina ze 60 tisíc Čechů zaměstnaných ve státech Evropské unie. Největší uplatnění nacházejí ve službách. „Je to zejména gastronomie, hotelnictví, ale je to i pečovatelství, čili takové to zdravotnictví, pak jsou to sezonní práce, práce v zemědělství,“ tvrdí Věra Kolmerová z ministerstva práce a sociálních věcí. Od června by však mohlo dojít k výraznému navýšení.

Česko trpí nezaměstnaností, v Německu nemá kdo pracovat

Bernard Bauer z Česko-německé obchodní a průmyslové komory:

„Už dva roky můžou v Německu bez problémů pracovat kvalifikovaní odborníci. A lépe jsou na tom i sezonní zaměstnanci - ti u nás můžou zůstat až šest měsíců.“

Odborníci tvrdí, že nárůst počtu pracovníků bude záviset na tom, jak se k nové příležitosti postaví stát. V České republice je v současnosti téměř 580 tisíc lidí bez práce. V Německu naopak tisíce pracovníků schází. „Máme zkušenost s mnoha tisíci nezaměstnaných, a zejména dlouhodobě nezaměstnaných. Že to jsou lidé, kteří potřebují individuální pomoc, kteří potřebují opravdu doslova a do písmene vzít za ruku a někam odvést,“ tvrdí odborník na zaměstnanost Ivan Noveský.

Informace o práci v zahraničí mohou Češi nalézt například na stránkách projektu EURES. Web je vybaven i databází volných míst. „Aby ten člověk těžce nevydělal peníze v Německu a lehce je nepozbyl v Česku. Jenom třeba díky tomu, že se tady v Česku zapomene odhlásit z pojištění,“ upozorňuje ale Noveský. Zároveň je třeba vybrat, kde platit daně a do jakého sociálního systému odvést pojistné.