Egyptské nepokoje stály české firmy 150 milionů

Praha - Nepokoje v Egyptě připravily do této chvíle české letecké dopravce až o 100 milionů korun a cestovní kanceláře kvůli rušení zájezdů o 50 milionů korun. S čísly dnes přišel tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Podle něj budou v následujících měsících ztráty dál narůstat.

Tomio Okamura:

„Ztráty však budou narůstat i v následujících měsících, i kdyby se situace uklidnila, jelikož nastartovat stoprocentní důvěru turistů v tuto destinaci bude trvat delší dobu.“

V Egyptě se nyní nachází zhruba 800 českých turistů, které cestovní kanceláře odvezou domů během tohoto víkendu. Přiletí pro ně pět charterových letadel společnosti Travel Service a jedno letadlo ČSA. V egyptských letoviscích i dnes ráno panuje v ubytovacích zařízeních českých turistů klid a pobyty nejsou v zásadě narušeny, doplnil Okamura.

Ještě mnohem více však egyptské nepokoje stojí přímo letoviska v zemi. Přední francouzská banka Crédit Agricole odhaduje, že politická krize zemi přijde každý den na nejméně 310 milionů dolarů, tedy 5,5 miliardy korun. Banky a burzy v Egyptě jsou celý tento týden uzavřeny a otevřít by se podle předběžných záměrů měly v pondělí. Zavřena je i řada podniků. Kvůli nepokojům a násilí se téměř zastavil turistický ruch a ze země odletěly desítky tisíc turistů. Turistika je jedním z hlavních zdrojů deviz země a na celkovém hrubém domácím produktu má podíl 11 procent.

Turisté přesídlí do Portugalska, Španělska či Itálie

Ročně navštíví Egypt asi 13 milionů zahraničních turistů z celého světa. Více než polovinu tvoří Evropané a podle Okamury lze předpokládat, že v případě pokračujících problémů zvolí na léto některou jinou středomořskou destinaci. Jde především o Portugalsko, Španělsko, Itálii, Chorvatsko, Řecko a Turecko.

„Nárůst počtu turistů v těchto zemích v takovém případě odhadujeme na pět až sedm procent, což by se již zřejmě promítlo do cen dovolených v těchto destinacích,“ prohlásil mluvčí. Bude také minimum zájezdů na poslední chvíli, jelikož nasmlouvané kapacity cestovních kanceláří pro letošní rok s krizí v Egyptě nepočítaly. Last minute podle něj také nebudou v tom případě letos výrazně levné.

V případě, že by turisté dlouhodobě v Egypt ztratili důvěru, nastal by podle Jana Koláčného z CK Fischer ohromný převis poptávky po dovolených u moře v jiných zemích. Egypt navštíví ročně 170 tisíc českých turistů, země je sedmou nejpopulárnější českou zahraniční dovolenkovou destinací. Češi tráví ročně kolem 4,5 milionu zahraničních dovolených.