Peníze od EU a MMF pro Irsko prý nestačí

Brusel - Finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) určená na záchranu zadluženého Irska nejspíš nestačí. Podle výpočtů, které na svých internetových stránkách zveřejnil profesor ekonomie na dublinské univerzitě Karl Whelan, chybí na pokrytí irských potřeb v příštích dvou letech téměř 19 miliard eur, tedy více než 450 miliard korun.

Irové dostali od EU a MMF půjčku na úhradu rozpočtových deficitů až do roku 2013 v celkové výši 50 miliard eur, podle Whelana ovšem včetně úroků a dalších výdajů bude Dublin potřebovat celkem 68,7 miliardy eur.

Z vlastních zdrojů je Irsko údajně schopné získat celkem 8,1 miliard eur, ale 11,5 miliardy mu stále chybí. Existuje tak možnost, že irská vláda, která vzejde z předčasných voleb, jež se uskuteční na konci února, bude muset požádat EU o další pomoc nebo bude muset s představiteli unie a MMF znovu vyjednat celý balíček finanční pomoci.

Komentář Jaroslava Brychty (zdroj: ČT24)

Ovšem podle irského profesora nedostatek finančních prostředků může také znamenat, že se Irsko na finanční trhy vrátí ještě před rokem 2013. Výnosy ze státních dluhopisů pro země eurozóny v posledních týdnech přitom mírně klesají. Pro státy je tak financování státních dluhů levnější.

Vydáno pod