Vláda projedná Bártův návrh o MHD i dostavbu Temelína

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta dnes předloží vládě návrh, který počítá se stanovením maximálního průměrného stáří vozidel městské hromadné dopravy, dále pak například nařízení určitého počtu bezbariérových souprav. Vláda by také měla projednávat plán přípravy dostavby jaderné elektrárny Temelín. Pro rozšíření elektrárny bude muset stát investovat do přenosové soustavy, posílit činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost či zajistit přísun kvalifikovaných absolventů vysokých škol.

Ministr dopravy Vít Bárta kabinetu předloží návrh vládního nařízení, které má zvýšit bezpečnost veřejné dopravy a zajistit komfortní cestování hendikepovaným osobám. Podle návrhu by průměrné stáří vozidel v hromadné dopravě nemělo přesáhnout devět let. Přepravci by dále měli provozovat předem určené množství bezbariérových dopravních prostředků podle typu služeb, které poskytují.

Bárta chce zároveň přesunout 9 500 zaměstnanců Českých drah do společnosti Správa železniční dopravní cesty. Úmysl přesunout takzvanou „živou dopravní cestu“ ministr oznámil už v říjnu. S jeho postupem ale nesouhlasí odboráři. Podle předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši totiž zatím neexistuje žádné ekonomické zdůvodnění výhodnosti tohoto řešení. Rozhodnutí se tak dotkne třeba výpravčích, signalistů nebo závorářů, naopak pokladní nejspíš zůstanou pod křídly Českých drah. Mrtvá dopravní cesta, tedy samotné koleje a údržba, přešla pod státní podnik Správa železniční dopravní cesty už v létě 2008, která za to drahám zaplatila dvanáct miliard korun.

Bárta vládě předloží návrh o MHD (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil:

„Doufám, že tento bod projde bez problémů, protože vychází z programového prohlášení vlády. Ostatně také v koaliční smlouvě stojí, že chceme ztransparentnit, jak orgány státu a samosprávy rozhodují o veřejném majetku…, tedy jak jednotliví politici například ve vládě o nakládání s veřejným majetkem hlasují.“

Podle návrhu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) by ministři napříště měli ve věcech týkajících se nakládání s majetkem státu, veřejných zakázkách, ale i dotacích a grantech hlasovat postupně podle svých funkcí. Výsledek hlasování jednotlivých členů vlády by měl být součástí záznamu ze schůze, který je dostupný na internetu, plyne z návrhu změny jednacího řádu kabinetu. Vláda tímto krokem plní tak jeden z bodů svého programového prohlášení.

Na programu vlády je i dostavba Temelína

Vláda na dnešní schůzi bude také projednávat plán přípravy dostavby jaderné elektrárny Temelín. Pro rozšíření elektrárny bude muset stát investovat do přenosové soustavy, posílit činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost či zajistit přísun kvalifikovaných absolventů vysokých škol. Harmonogram příprav státu k rozšíření elektrárny Temelín se má týkat roků 2011 a 2012. Stát předpokládá, že vítěz tendru na dostavbu Temelína bude vybrán v roce 2013.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, francouzská společnost Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.