Sněmovna proti Senátu: Superúřad práce bude

Praha – Poslanci přehlasovali senátní veto návrhu zákona o reorganizaci úřadů práce. Místo desítek úřadů se stovkami poboček vznikne podle koaliční poslanecké předlohy ředitelství a pracoviště v krajích a v pověřených obcích. Senátní veto se koalici podařilo přehlasovat navzdory tvrdé kritice opozice, která návrhu vyčítá, že mění něco, co funguje. Norma míří k podpisu prezidenta Václava Klause, měla by platit od dubna. Ministerstvo práce už nicméně vypsalo výběrové řízení na ředitele centrálního superúřadu.

Nová struktura úřadů práce přinese podle předkladatelů úspory a sjednotí rozhodování. Už v prvním roce by mělo jít zhruba o 180 milionů korun. Opoziční poslanci dnes ve sněmovně zpochybňovali také úspory, které má návrh přinést. Podle nich bude nový superúřad potřebovat jiný informační systém, což bude něco stát. Předloze vyčítali desítky chyb i to, jakým způsobem byla předložena.

Kritici návrhu z řad opozice se obávají také toho, že se zhorší kvalita práce úřadů. „Pomoc lidem se neskutečně vzdaluje,“ podotkl Karel Kapoun z ČSSD. Podle jeho stranického kolegy Zdeňka Škromacha by předloha znamenala rozpad celého systému politiky zaměstnanosti.

Drábek: Reorganizace usnadní boj s prací načerno

Normu dnes před poslanci obhajoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Vé své řeči zdůraznil, že úřady jsou na reformu dobře připraveny. Žadatelů o práci by se reorganizace dotknout neměla a ani dostupnost úřadů se kvůli ní nezhorší.

Kromě toho bude možné vyčlenit stovky zaměstnanců na kontroly nelegální práce. „Obírá nás o příspěvky do důchodového, zdravotního a daňového systému,“ připomněl ministr důvod, proč se musí nelegální zaměstnávání zamezovat.

Ministerstvo hledá ředitele centrálního superúřadu

Krátcé poté, co poslanci novelu poslali k podpisu prezidentovi, vyhlásilo Drábkovo ministerstvo konkurz na ředitele centrálního úřadu práce. Vybírat se ale bude pouze ze současných ředitelů úřadů práce. Přihlásit se mohou do konce týdne. Nově vybraný šéf superúřadu by se měl nové funkce ujmout od 1. dubna.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí přistoupilo k interním výběrovým
řízením zejména z toho důvodu, že dochází k největší reorganizaci struktury
úřadů práce za posledních dvacet let,„ vysvětlila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. “Až v případě, že bychom neuspěli a v průběhu interních řízení nevybrali vhodné kandidáty, jsme připraveni tato výběrová řízení otevřít a hledat i vně úřadů práce," dodala.

V současnosti existuje 77 samostatných úřadů práce s 250 pracovišti zaměřenými na zaměstnanost a se zhruba 400 pobočkami státní sociální podpory. Podle návrhu zákona vznikne pražské ředitelství úřadu práce, 14 krajských poboček a kontaktní pracoviště ve 226 pověřených obcích.