Šéf MMF chce silnější jüan

Washington – Čínský jüan by měl mít časem větší roli v mezinárodním měnovém systému. Myslí si to aspoň prezident Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Podle něj by měly být jüan a další měny mladých ekonomik zahrnuty do světového koše měn. Posílilo by to stabilitu globálního systému.

Mezinárodní devizové rezervy fondu (SDR), které tvoří v současné době dolar, libra, euro a jen, by podle Strausse-Kahna měly ve světě dostat časem a postupně větší roli. Bude to ale vyžadovat také značnou a koordinovanou mezinárodní spolupráci. Změny by se přitom měly odehrávat podle vývoje světové ekonomiky.

Pokud se změny neuskuteční, svět podle šéfa MMF vytváří podhoubí pro další hospodářskou krizi. Dodal, že nevyváženost v globální ekonomice přetrvává a že stabilitu ekonomiky stále ohrožují velké a kolísavé kapitálové toky, tlaky na devizové kurzy a rychle rostoucí nadměrné devizové rezervy.

Reformy mezinárodního měnového systému by podle Strausse-Kahna měly pomoci dostat se ke kořenům těchto problémů a měly by podpořit oživování světové ekonomiky a posílit schopnost systému předcházet do budoucna dalším krizím.

Vydáno pod