Platební kartu už má skoro každý Čech

Praha – Placení kartou je v České republice stále více populární. V oběhu je přes 9 a čtvrt milionu platebních karet. Lidé karty přitom stále častěji využívají k jejich primárnímu účelu, tedy k placení u obchodníků než k výběru z bankomatů. Vzrůstající oblibě karet nahrává také to, že Česká republika patří k zemím s nejnižším rizikem zneužití karet.

Podle Sdružení pro bankovní karty loni přibylo debetních i kreditních karet. Počet debetních karet, tedy karet navázaných na bankovní účet, stoupl na 7,4 milionu. Těch kreditních banky vydaly 1,56 milionu. Statistika kreditních karet je však mírně zkreslená. Zahrnuty do ní totiž jsou i karty, které ještě předloni do statistik nevstupovaly. „To se týká několika desítek tisíc karet, které nebyly ve statistikách v roce 2009 uváděné,“ upozornil výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán s tím, že nárůst v této skupině karet je tím pádem jen mírný.

Češi stále více využívají karty k platbám u obchodníků než k výběrům z bankomatů. Na oblibě ale získává i služba cashback, tedy výběr hotovosti na pokladnách obchodů při platbě za zboží. Počet těchto transakcí loni meziročně stoupl o 232 procent na více než 245 000. Průměrná výše jednoho výběru na pokladně byla téměř 1 200 korun. Míst nabízejících tuto službu přitom loni přibylo o čtvrtinu na 4 868.

Rozhovor s Romanem Kotlánem (zdroj: ČT24)

Česko patří ke špičkám v bezpečnosti

„Bezpečnost je záležitost, která má v České republice poměrně významnou tradici a vysokou úroveň. Česká republika se řadí k zemím, kde je nejnižší úroveň nebezpečí ataků, ať už na bankomaty, nebo na platební terminály,“ podtrhl Kotlán.

Banky nadále zlepšují i zabezpečení platebních karet a již několik let vybavují karty vedle magnetického proužku rovněž čipem. „Z hlediska migrace karet na čipovou technologii se ČR řadí k nejaktivnějším zemím v Evropě. V současné době je téměř 97 procent debetních karet čipových a taktéž téměř 81 procent kreditních karet,“ uvedl místopředseda sdružení Milan Řezníček.

Celkem loni Češi využili karty k placení za zboží a služby ve více než 224 milionech případů, v meziročním srovnání o 15,5 procenta více. Počet výběrů hotovosti z bankomatů se loni zvýšil o 1,4 procenta na téměř 159 milionů.

Budoucnost je v bezkontaktních technologiích

Plastové karty však dostanou velkou konkurenci v podobě bezkontaktních technologiích. Klient už nebude muset kartu vkládat do terminálu, ale jen přiložit ke čtečce. Například na Slovensku se tímto způsobem platí už dva roky.

Letos v létě si první Češi vyzkouší, jaké to je místo karty platit hodinkami nebo mobilním telefonem. Mobilem ale člověk nezaplatí vše. Banky uvažují, že limit by mohl být například pět set korun. „Bezkontaktní technologie je určená pro rychlou platbu spíše menších částek v určitých místech, kde se to vyloženě hodí,“ říká mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.