Hypotéky podraží, vyšší daň je navíc pošle ještě výše

Praha - Zlevňování hypoték je u konce. Jejich průměrná úroková míra se v lednu zastavila na 4,2 procenta, což znamená meziměsíční pokles v řádech setin procentního bodu. Ještě loni to přitom bylo o několik desetin každý měsíc. Čtyřprocentní hranici tak úrokové sazby u hypoték zřejmě neprolomí, přinejmenším ne v nejbližší době, jak doufali někteří analytici. Rekordním z pohledu levných hypoték dál zůstává rok 2005. Autoři Fincentrum Hypoindexu navíc dodávají, že některé banky už začaly zdražovat. Další významnou komplikací navíc bude podle Lidových novin zvýšení daně z přidané hodnoty, které na příští rok plánuje vláda.

Hypotéky nebudou lidem stačit

Šéf firmy Ekospol Evžen Korec:

„O co se navýší DPH, o to developeři zvýší ceny.“

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří mají hypotéku na byt, který letos nebude dokončen, a zároveň nebude do konce roku splacený, by měli zpozornit. Byt totiž může podražit i o několik set tisíc. Dolní sazba DPH, která zdaňuje většinu nových nemovitostí, totiž od roku 2012 skočí ze současných deseti na dvacet procent. To postihne především ty, kteří již mají uzavřenou smlouvu a nemovitost financují hypotékou. Půjčka jim totiž nebude stačit. „Pokud už byl hypotéční úvěr schválen a kupujícímu se zvedne kupní cena, kteoru je povinen uhradit a nemá dostatek vlastních zdrojů, pak musí do banky přijít znovu,“ potvrzuje mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Mnoha lidem se proto vyplatí hypotéku splatit do konce roku. Za to si sice obvykle banky účtují penále, nyní ale slibují vstřícné jednání. Problémy prý nebudou dělat ani s navyšováním půjček. „Klient může požádat o nový hypotéční úvěr a vzniklý rozdíl takto pokrýt,“ uvádí například mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek.

Zdražovat budou i samotné hypotéky

„Banky již v této oblasti vystřílely munici, sazby na mezibankovním trhu rostou, takže bankám se zdražují zdroje. Ekonomická situace stále není natolik příznivá, aby mohly banky revidovat svoje rizikové přirážky,“ řekl Josef Rajdl, hlavní analytik Fincentra.

Úroky se ale nezvyšují stejnou měrou. Rostou hlavně dlouhodobě fixované sazby. Možná i proto si teď Češi brali víc tříleté než pětileté fixace, které jsou jinak nejběžnější. „Myslím, že cena tam byla podstatná, protože velké množství českých klientů nevnímá nějak zásadně rozdíl mezi tří a pětiletou fixací,“ podotkl Milan Roček, předseda představenstva Asociace hypotečních makléřů.

Na datech je rovněž patrné, že se mezi bankami vyplatí vybírat. Třeba u pětiletých fixací se jejich nabídky loni lišily nanejvýš o jeden procentní bod. Teď už je rozdíl skoro 1,7 procenta. „V čem se zásadně liší, je to, která banka zvyšuje sazby dříve a která o něco později,“ řekl Roček.

Domy i byty zlevňují

Odborníci naznačují, že je nyní dobrá doba na koupi nemovitosti, zlevnily totiž samotné domy a byty. Řídit se pouze úrokovými sazbami by podle nich bylo ošidné, ty se totiž mění často. Pokud mají lidé hypotéku na dvacet nebo třicet let, měli by s budoucím zdražováním tak jako tak počítat.

  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174285.jpg
  • Novostavba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2070/206963.jpg