Ceny černého zlata letí vzhůru

Londýn - Vyostřování situace na Blízkém východě opět posouvá cenu ropy Brent vzhůru. Obavy z uzavření Suezkého průplavu a rozšíření nepokojů do Perského zálivu vyhnaly cenu černého zlata nejvýš od léta roku 2008. Jeden barel se tak prodává za více než 104 dolarů. Jiné typy ropy tak výrazně nezdražují, a některé dokonce zlevňují. Brent je směrodatným typem ropy pro oblast Afriky a velké části Asie.

Ropa zdražuje kvůli lepším hospodářským předpovědím

Například uzavření Suezského průplavu by dopravu suroviny do Evropy prodloužilo o dva týdny. V tom případě by stála až o milion dolarů více. Situace na Blízkém východě ale není jediný důvod rekordních cen. Cenu ropy tlačí vzhůru i dobré výsledky světového hospodářství.

Ropa hýbe světovými trhy (zdroj: ČT24)

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák:

„Ropu podporují v poslední době i makroekonomicé zprávy ze světa, které naznačují, že hospodářský růst by měl pokračovat. To samozřejmě tlačí její cenu vzhůru.“

Z drahé ropy mají strach i Spojené státy, a to i přesto, že se cena severoamerické ropy zatím nezvyšují. Benzin totiž stojí nejvíce od roku 2008 a podle předpovědí ministerstva energetiky by se letos mohl dostat nad magickou hranici čtyř dolarů za galon. „Nemůžeme ovlivnit světovou cenu ropy, můžeme ale snížit její spotřebu. Spojené státy využívají zhruba čtvrtinu světové produkce. Pokles naší spotřeby by tak cenu ropy tlačil dolů,“ tvrdí ministr energetiky USA Steven Chu.

Trhy se obávají šíření nepokojů

Na sílící nepokoje na severu Afriky, nejprve v Tunisku a později v Egyptě, začala ropa reagovat už koncem ledna. Tyto dvě země sice nemají z hlediska vývozu ropy na ceny prakticky žádný vliv, trh se ale obával, že se nepokoje rozšíří do dalších arabských zemí, což se také stalo. Problémem by mohla být situace v zemích kolem Perského zálivu.

Barel ropy
Zdroj: ČT24