Sazka chce měnit stanovy - akcionáři neví proč

Praha - Akcionáři společnosti Sazka dnes na společné schůzce dostali návrh na změnu stanov loterijní firmy. Po jednání to uvedl místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval s tím, že podrobnosti o navrhovaných změnách vedení Sazky akcionářům nesdělilo a mnohastránkový materiál si proto musí prostudovat. Sazka je od poloviny ledna v insolvenčním řízení. Podle dřívějšího vyjádření vedení Sazky je změna stanov nutná pro vstup strategického partnera.

„Dostali jsme návrh stanov, který si máme prostudovat. Návrh má zhruba 50 stránek. Vedení Sazky tvrdilo, že je to nabídka od akcionářů a nebylo nám schopné k tomu nic říct. Podstatu nám vůbec neřekli,“ uvedl Kejval. Podle prezidenta Autoklubu ČR Romana Ječmínka se dnešní schůzky zúčastnili pouze zástupci akcionářů Sazky, z nichž někteří sedí v představenstvu loterijní firmy. „Akcionářům byly předloženy materiály s tím, že se tyto materiály ještě cizelují a projednávají s investory,“ dodal Ječmínek.

Co Sazku čeká? Jasněji by mělo být v pondělí

Podrobnosti o předložených materiálech Ječmínek zatím nechtěl zveřejnit. Uvedl pouze, že definitivní podobu by měly získat nejpozději v pondělí dopoledne, aby je ještě týž den odpoledne mohli dostat akcionáři Sazky k projednání ve svých řídících orgánech.

Podle informací některých médií měli dnes být akcionáři Sazky seznámeni s novým návrhem, který by pro ně znamenal, že ztratí v loterijní firmě většinu. Do hry se prý vrátila varianta, podle níž by investoři přímo navýšili základní jmění v Sazce, které nyní činí 1,4 miliardy korun, a tím ve firmě získali 51procentní podíl. „V oficiální části jsme se nic takového nedozvěděli,“ upozornil Kejval.

Sazka zůstává v insolvenci

Sazka minulý týden oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a mají poskytnout Sazce tolik peněz, kolik je třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky.

Česká loterijní jednička nicméně nadále setrvává v insolvenčním řízení, do kterého ji v polovině ledna poslal podnikatel Radovan Vítek. Ten skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů, a podle vyjádření svého právníka tak disponuje při jednání držitelů dluhopisů právem veta. Sazka existenci pohledávek, které Vítek uplatňuje, popírá.