České cestovky obnovují lety do Egypta

Praha - České cestovní kanceláře ode dneška obnovují turistické lety do egyptských letovisek. Umožnila to prý politická situace v zemi. Protesty se uklidnily, prezident Husní Mubarak rezignoval, žádné další nebezpečí podle cestovních kanceláří nehrozí, a tak dnes odcestovalo do Egypta zhruba 400 statečných. Z velkých cestovních kanceláří své klienty do země posílá CK Fischer, Exim Tours a Blue Style. Téměř všechny kapacity letů jsou vyprodány, uvedli Jan Koláčný z Exim Tours a Dan Plovajko z CK Fischer. Všechny cestovky přerušily cesty do Egypta 31. ledna, poslední z klientů, kteří už v zemi byli, se vrátili 6. února. Koncem měsíce zájezdy obnoví i slovenské cestovní kanceláře.

Zájem o dovolenou v Egyptě je mezi českými turisty vysoký i přesto, že ministerstvo zahraničí cestování do této severoafrické země stále nedoporučuje. Egypt si prostě Češi oblíbili. Už dnes odletí do Hurghady první dvě letadla s klienty společnosti Exim Tours a jedno charterové letadlo Českých aerolinií. Češi se tak připojí k Britům, kteří do země létají stále, koncem měsíce obnoví své lety i Slovensko.

Cestující se k odbavení na letišti před letem ČSA začali scházet zhruba dvě hodiny před odletem. Převládali mladší lidé, ale cestovaly i rodiny s dětmi. „Zájezd jsme si pořídili již na podzim. Samozřejmě jsme měli obavy, ale v cestovní kanceláři nás ujistili, že v Hurghadě nám nic nehrozí,“ uvedla žena cestující se zhruba desetiletým synem.

Dnes do Hurghády odletěla dvě letadla a další tři lety jsou naplánované už na zítra - přesto, že ministerstvo zahraničí stále nedoporučuje návštěvu severoafrické země.

I přes obnovy letů ale poptávka po Egyptu klesla

I přes velký zájem, ale cestovky konstatují, že poptávka po cestě do Egypta klesla. A to nejen v Česku, ale třeba i v Británii. Například Rusy ale jejich ministerstvo zahraničí do severoafrické země nepustí. Zákaz prodeje letů tam platí až do konce měsíce. Cestu do Egypta nedoporučuje svým občanům ani Německo.

Nadále platí varování před cestami do Káhiry, Alexandrie a Suezu. Německé ministerstvo zahraničí neradí jezdit ani do ostatních částí Egypta s výjimkou letovisek u Rudého moře. Německé cestovní kanceláře proto nepočítají s obnovením prodeje zájezdů před koncem února.

Pro české turisty je Egypt sedmou nejoblíbenější turistickou destinací a v loňském roce jej podle odhadu analytické společnosti Mag Consulting navštívilo 230 000 Čechů. V neděli už poletí do Egypta tři charterová letadla. Od pondělí bude létat s českými zájezdy dokonce 7 charterových letadel týdně, což znamená přibližně 1 200 českých turistů z týden, informoval mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura. České cestovní kanceláře v souvislosti se zhoršením bezpečnostní situace v Egyptě přerušily prodej zájezdů od 31. ledna do poloviny února.

Egypt
Zdroj: ISIFA/EPA/MIKE NELSON