České lesy se loni těšily rekordnímu zisku

Praha - Loňský rok byl pro státní podnik Lesy České republiky (LČR) mimořádně úspěšný. Firma dosáhla v tomto období rekordního zisku 3,13 miliardy korun před zdaněním, upřesnil ekonomický náměstek lesů Michal Gaube. Přitom ještě předloni činil zisk společnosti, která obhospodařuje polovinu lesů v zemi, 784 milionů korun. Téměř tři čtvrtiny zisku tvořily hlavní činnosti podniku, tedy obhospodařování většiny lesů (přes 1,3 milionu hektarů), které jsou v majetku státu. Na Lesy ČR se však v poslední době snáší čím dál větší kritika. Nejvíc se řeší možná korupce ve státním podniku, kterou však šéf Lesů odmítá.

Již na konci minulého měsíce generální ředitel společnosti Svatopluk Sýkora uvedl, že loňské hospodaření podniku pozitivně ovlivnil zejména růst cen dřeva na trhu i firemní úspory.

V tuto chvíli nemají Lesy uzavřeny všechny smlouvy na práce v lesích pro letošní rok. K dnešnímu dni má firma uzavřeny kontrakty na 101 z celkových 108 takzvaných smluvních územních jednotek (SÚJ) s celkem 26 firmami. Sýkora navíc dodal, že ministr zemědělství Ivan Fuksa mu dnes zadal provést ve státním podniku protikorupční audit.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Lesy jsou kritizovány za možnou korupci

Kritici Lesů tvrdí, že pozdní vyhlášení tendrů na letošní rok zastavilo mnoho pil a firmy přicházejí o peníze. Podle šéfa státního podniku stály za zpožděním parlamentní volby: „Přišlo mi jako férové a správné počkat na názor nového pana ministra zemědělství, abych nevypsal tendry a on nepřišel k hotovému, což by se mu asi nemuselo líbit.“

Velká kritika se snesla na takzvanou dřevěnou knihu, tedy nový způsob zadávání veřejných zakázek, který začne platit od příštího roku. „Zakázky dostanou pouze ty největší firmy, které vytvoří monopol a proti jejichž moci je revírník, který má ve skutečnosti řídit a kontrolovat, naprosto bezmocný,“ říká Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.

Svatopluk Sýkora
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Vydáno pod