Spořitelně klesl zisk, její matce se přesto dařilo

Vídeň/Praha – České spořitelně, bance s největším počtem klientů v ČR, loni o 4,5 procenta klesl čistý zisk. Banka tak vydělala 12,05 miliardy korun. Hospodářské výsledky jsou podle vedení významného finančního ústavu ovlivněny zejména nárůstem tvorby opravných položek a poklesem zisku z některých obchodních operací. Matce spořitelny, rakouské skupině Erste Group Bank, se naopak loni dařilo výborně.

Zatímco celá skupina loni těžila z oživení ve střední a východní Evropě, Českou spořitelnu potrápily opravné položky. „Ekonomický růst v loňském roce byl jen mírný, sektor domácností i firem stále prožíval poúrazový šok,“ připomněl generální ředitel spořitelny Pavel Kysilka.

Své výsledky už zveřejnili také hlavní konkurenti České spořitelny - Komerční banka a ČSOB. Obě banky dosáhly v porovnání se spořitelnou lepších výsledků. Jejich zisk přesáhl 13 miliard korun. ČSOB nicméně podobně jako spořitelna hlásí v porovnání s předchozím rokem pokles zisku.

Erste Group loni vydělala přes miliardu eur

Celé Erste Group se podařilo v loňském roce čistý zisk o více než 12 procent zvýšit. Celkově tak vydělala 1,02 miliardy eur (zhruba 25 miliard korun). „Erste Group dosáhla v roce 2010 nejvyšší hodnoty čistého zisku od roku 2007. Zasloužil se o to zejména výborný vývoj na Slovensku, vynikající provozní zisk a první pokles rizikových nákladů od roku 2004,“ uvedl předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl.

Kromě hospodářského oživení skupině k dobrým výsledkům pomohlo také to, že trhy začaly zohledňovat fakt, že země střední a východní Evropy mají ve srovnání se zeměmi západní a jižní Evropy nižší stupeň zadlužení.

Letos čeká Erste dobré zprávy z Česka a Slovenska

V letošním roce očekává skupina na všech trzích Erste Group ve střední a východní Evropě mírný růst. Některé země - Česká republika a Slovensko - budou moci stavět na solidním vývoji v roce 2010, naproti tomu Rumunsko by mělo překonat recesi až v letošním roce.

  • Komerční banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1627/162604.jpg
  • ČSOB autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2216/221595.jpg