Naslibovali jí zisky, pak přišla o všechno

Praha - Našetřili jste nějaké peníze a už je nechcete schovávat pod polštářem? Chcete je bezpečně uložit a zároveň byste byli rádi, kdyby vám i něco vydělaly? Vkladní knížky jsou už minulostí a na běžných účtech peníze moc nevydělávají. Nabízí se ale jiné alternativy – třeba obchodování na burze. Díky němu můžeme v krátké době své peníze výrazně zhodnotit. Ruku v ruce s ním jdou ale i velká rizika. Na ty ale někdy finanční společnosti upozorňují až na konci smlouvy a sázejí na nezodpovědnost svých klientů, kteří si smlouvu před podpisem nepřečtou.

Dana Jeřábová před dvěma lety zdědila docela slušnou sumu peněz. Další si vydělala podnikáním. V tu dobu ji kontaktovala společnost Colosseum s nabídkou na zhodnocení. „Společnost Colosseum nabízela burzovní obchody a tvrdili, že zhodnocení bude během tří až čtyř měsíců minimálně desetiprocentní,“ popsala Dana Jeřábková.

Peníze potřebovala paní Jeřábková až za půl roku, kdy si chtěla koupovat byt. Nechtěla je nechat ležet na běžném účtu, kde vlastně vůbec nevydělávají. Zhodnocení by jí určitě přišlo vhod. Chvíli váhala, bála se a nevěřila. Společnost si prověřovala. V tu dobu měla akciová společnost Colosseum spoustu reklam i článků v odborném tisku. Její slogan byl Riziko pod kontrolou. „Zjistila jsem, že společnost má i licenci České národní banky, a to mě vlastně přesvědčilo, protože jsem to chápala tak, že je tam státní dozor a že o peníze nemůžu přijít,“ popsala své rozhodování. A tak se společností Colosseum podepsala smlouvu, na její účet vložila milion korun a začala obchodovat.

Zpočátku peníze vydělávaly, pak se účet ztenčil

„Vždycky mi zavolal makléř, někdy i dvakrát za den a řekl mi, jaká je situace na trhu. Doporučil mi, že teď bych měla vzít nějakou určitou komoditu, a v podstatě mi nadiktoval, jaký mám zadat pokyn,“ uvedla. Pokyn pak zadala na konkrétní telefonní linku. Obchodování zpočátku vypadalo nadějně, částka na účtu rostla. Jenže pak několik obchodů nevyšlo a z původního milionu zbylo na účtu jen čtyřistačtyřicet tisíc.

„V tu chvíli to už byl takový zlom, já jsem dostala strach, a tak jsem řekla, že už nechci udělat žádný pokyn. Ale makléř mě přesvědčoval, že ztrátu musí dostat zpátky a že to tentokrát určitě vyjde,“ sdělila paní Jeřábková. A tak ještě jednou uvěřila a zadala obchod podle pokynů makléře. Bohužel, obchod nevyšel. A na dalším výpise z účtu už byla nula.

Cítila se podvedená, a tak kontaktovala ředitele společnosti. Ten jí slíbil, že ztracené peníze jí firma určitě vydělá zpátky. Nejprve ale nějakou sumu musí vložit znovu. „Chtěl, ať vložím dvacet tisíc dolarů. Za prvé je nemám a za druhé, já už s touto společností nechci nikdy obchodovat, už jim nevěřím,“ uvedla nešťastná žena.

ČNB: Colosseum nepochybilo

Paní Jeřábková podala stížnost u Česká národní banky, ta ale odpověděla, že se nejedná o porušení zákona. A v čem je tedy problém? Ve smlouvě, kterou paní Jeřábková podepsala.

„Společnost Colosseum, a.s. opravdu žádným způsobem neporušila smlouvu. Obchodník s cennými papíry se ve smlouvě vůbec nezavázal, že její peníze zhodnotí, není tady žádný garantovaný výnos,“ zhodnotil situaci advokát Pavel Nastis. „Navíc smlouva je postavena tak, že obchodník s cennými papíry bude přijímat pokyny paní Jeřábkové, jak má naložit s jejími penězi a jak a do čeho je má investovat,“ upřesnil. Paní Jeřábková kromě toho podepsala i Poučení o rizicích, ve kterém se mimo jiné píše: Obchodování s termínovanými kontrakty s sebou přináší spoustu rizik… Můžete utrpět totální ztrátu…

Colosseum: Makléř jen doporučoval

O vyjádření jsme požádali zástupce společnosti. „Klient může využívat osobního makléře pro konzultace k investičním rozhodnutí. Má si ale toto doporučení samostatně prostudovat a rozhodnout se, zda je bude následovat, zda si je upraví, nebo zda je nevyužije,“ uvedl předseda představenstva a ředitel společnosti Colosseum Jiří Štastný. „Každý klient je informován o rizicích, a to jak ze strany zaměstnanců, tak především prostřednictvím dokumentu Poučení o rizicích,“ doplnil s tím, že pokud je paní Jeřábková přesvědčena, že jeho společnost pochybila, může se obrátit na soud.

„Je to nefér. Já zadávám pokyny, které mi nadiktuje makléř, ale díky smlouvě on mi všechny peníze prodělá, a vlastně za to nemůže?“ diví se nešťastná žena. „Pokud tyhlety firmy umí něco dobře, tak mít dobře tu papírovou stopu, tedy ten papírový důkaz, že vlastně všechno bylo na pokyn klientů,“ varoval finanční poradce Tomáš Prouza. „Takové jednání považuji za velmi neseriózní, ale bohužel, smlouva hovoří jasně, vše se vlastně děje na základě pokynů klienta,“ doplnil.

Pokud budete kdykoliv podepisovat jakoukoliv smlouvu, důkladně si ji pročtěte. Vše, co vám pracovníci finančních společností ústně slibují, by mělo být zaneseno také na papíře, jinak je to později nevymahatelné. Když si smlouvu nepročtete, riskujete tím své peníze.

  • Makléřky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2230/222932.jpg
  • Česká národní banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1813/181268.jpg